вторник, 22 януари 2019 г.

Лугнакуила (Lugnaquilla) в планините Уиклоу на юг от Дъблин

д-р Никола Бенин



Лугнакуила (Lugnaquilla) е най - високият връх (925 м.) в планините на Уиклоу в източна Ирландия. Като цяло, това е широка, обемиста планина с голям плосък връх и пет хребета, които се простират извън него. Върхът е ограден от двете страни със стръмни ледникови корита и скали, известни като Северните и Южните затвори. Има няколко маршрута до върха и има няколко опасности, така че навигационното оборудване, уменията за работа с картата са от съществено значение. Това означава, че можете да изберете различен маршрут нагоре и надолу по планината.
Маршрутите не са маркирани, така че разходката изисква навигационни умения, особено при лошо време и лоша видимост. Ако отивате за  първи път, най-добре е да се присъедините към група за ходене или да отидете с водач, ако все още не сте готови да се ориентирате сами.
Можете да се изкачите до Лъг от страна на Гленмалуре (16 км път), като започнете в близост до хостел An Oige Youth Hostel - наистина страхотна сграда, датираща от 1903 г., която е потопена в история. Това е сравнително елегантен хостел, в който няма електричество или течаща вода, но определено ще ви върне обратно към корените на живеене на открито! До него има чудесно пространство зелени тревни площи за сядане, ядене или пиене, ако искате да се  чувствате като на почивка.Оттам се изкачвате по горската пътека вляво, която ви отвежда нагоре през стръмния скалист Fraughan Glen до река Benleagh, с прекрасни гледки към долината и към Lugduff.След като се изкачите нагоре, маршрутът ще ви отведе през блатно към северния хребет на Lugnaquilla. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар