сряда, 2 януари 2019 г.

Къщата на Калиопа в Русе

д-р Никола Бенин


Къщата е построена през 60-те години на XIX в. Консулството на Прусия се е намирало в нея до Освобождението. Градските легенди твърдят, че Катерина Калиш, красивата съпруга на консула, Морис Калиш, била настоятелно ухажвана от управителя на Дунавския вилает Мидхад Паша, който й подарил тази къща. За да не скандализира обществото, решил да организира състезание, в което да участват красивите дами от Русе. Те трябвало да стрелят по гълъби и тази, която спечелела турнира, като награда щяла да получи къщата. Естествено, целта била Калиопа да получи къщата, а пашата бил достатъчно влиятелен, за да го уреди. Затова другите дами стреляли с халосни патрони, само Калиопа стреляла с истински, и, за да е двойно подсигурена, от едно скришно ъгълче, й помагал най-добрият стрелец от турския гарнизон. При тази двойна подготовка Калиопа спечелила турнира и получила като награда тази къща
Богатият русенски търговец Стефан Камбуров купува къщата след 1878 г. Камбуров е виден радетел за българска църковна независимост. Той е членувал в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград.По негова покана през 1886 г. в Русе пристига австрийският живописец Карл Шаусберг. Така по стените и таваните на втория етаж на къщата се появяват стенописи по последна мода. Художникът е оставил подписа си под сцена от гръцката митология.
Те са от 1886 година, изключително характерни са за Западна Европа от този период,съчетават по интересен начин имотиви,и цветове. Когато идват реставраторите през 1971-1972 година, те са изключително впечетлени от качествата на боите и от тяхната яркост. Оказва се, че е достатъчно стенописите само да бъдат почистени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар