вторник, 25 септември 2018 г.

Сигишоара (Sighişoara) - градът крепост на двадесетте занаятчии

 Никола Бенин

Изглед от Вила Франка © Valimare








Сигишоара (Sighişoara) е град и община на река (Търнава Маре) Târnava Mare в окръг Муреш, Румъния. Разположен е в историческия район на Трансилвания.
През 12-и век германски занаятчии и търговци, известни като трансилвански саксонци, са поканени в Трансилвания от унгарския крал да се заселят и да защитават границата на кралството. За първи път през 1191 година  Хроникьорът Краус описва саксонското селище в днешния Сигишоара. Документ от 1280 г. споменава град, построен на мястото на римско укрепление, като "Кастро" или "шестстранния лагер", приличащ по форма на на неправилен шестоъгълник. Други записани имена са Schaäsburg (1282), Schespurg (1298) и Segusvar (1300). До 1337 г. Сигишоара се е превърнал в кралски център и през 1367 г. полачава градски статут на селище (Civitas de Segusvar).
Градът играе важна стратегическа и търговска роля в покрайнините на Централна Европа в продължение на няколко века. Сигишоара се превръща в един от най-важните градове на Трансилвания от всички селища в цялата Света Римска империя. Немските занаятчии доминират в градската икономика, както и при изграждането на укрепленията, които го защитават. Смята се, че през 16-ти и 17-ти век Сигишоара (Sighişoara) има до 15 гилдии и 20 занаяти. В града живее бароковият скулптор Елиас Николай (Elias Nicolai). Влашкият  принц Влад Дракула, баща на Влад Цепеш (prince Vlad Dracul - father of Vlad the Impaler (Dracula) който живее в изгнание в града, позволява да бъдат изсечени монети в града (монетата е монопол на унгарските крале в Кралство Унгария) и издава първия документ, в който се среща румънско име Сигишоара. Румънското име е заверено за първи път през 1435 г. и произлиза от унгарското има Сегесвар (Segesvár), в което вар е "крепост".
Sighişoara е популярна туристическа дестинация, благодарение на добре запазения стар град. Забележителността на града е Часовниковата кула, която е 64-метра, построена през 13 век. Днес е музей на историята.
Други забележителности на града са:
Цитаделата в Сигишоара - саксонска сграда от 12-ти век, с историческия център на града, все още населен. Цитаделата е включена в списъка на световното културно наследство.
 Музей на оръжията - до родното място на Влад Цепеш Дракола. Много малък, но съдържа интересна колекция от средновековни оръжия (мечове, стрели и др.). 
Покрито стълбище - много стара каменна стълба с дървен покрив по протежение на целия участък. То води до църквата на хълма и гробището. Църква на хълма - съдържа много фрески и крипта. Построена е на мястото на римско укрепление. До нея е едно от лутеранските гробища в града, което съдържа много надгробни плочи на германц. 



























Няма коментари:

Публикуване на коментар