събота, 8 септември 2018 г.

Изложбата "Между човека и твореца" на Никола Пиндиков

Никола Бенин

Редят изложба за 120-годишнината от рождението на Никола Пиндиков


На 7 септември, от 18.00 ч,. се състоя откриването на изложбата на Никола Пиндиков с надслов "Между човека и твореца", в която са представени над 100 творби. Куратор на експозицията е Иво Райков, чийто кратък анонс поместваме по-долу:
"Настоящата изложба, посветена на 120 годишнината от рождението на художника е повод за вглеждане в таланта на една от най-значимите личности в културната история на гр. Русе. В изложбата са включени творби от фондовете на: ХГ-Русе, Музей на Възраждането „Иларион Макариополски” – гр. Елена, ХГ „Проф. Илия Петров” – гр. Разград, Исторически музей – Оряхово, колекция „Енакор”, колекция „Димитър Шиндов”, частни колекции.
Никола Пиндиков се ражда на 18 септември 1898 г. в гр. Елена. През 1922 г. тайно от родителите си постъпва в класа по Живопис на проф. Цено Тодоров в Художествената академия в София. През 1925 г. се жени за Олга Градинарова- млада лекарка, родом от Русе, а само след четири години, заедно със съпругата си се премества в крайдунавския град, където на 30 септември 1929 г. се ражда единственият им син Петко.
От 1929 г. до 1946 г. Никола ще бъде преподавател по рисуване в Оряхово, Разград и Русе, а от 1946 г. до 1948 г. ще заема поста на директор на русенската мъжка гимназия „Христо Ботев“.
Често пътува из Родопите и Еленския балкан, където създава стотици акварели и рисунки с туш. Рисува често в околностите на Девин, Чепеларе, Смолян, край язовирите Беглика и Широка поляна, Кавал тепе, с. Дрента, връх Чумерна, къщите носещи възрожденското очарование на родния му град.
Приключва земния си път на 6 януари 1974 г. в гр. Русе."

Изложбата ще продължи до края на месец септември.

В Русе ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на Никола Пиндиков – един от основателите на местното дружество на живописците и на Русенската художествена галерия, в която ще бъдат показани над сто негови творби. 
Изложбата ще бъде открита днес от 18 ч. Повечето от картините са предоставени от родния град на класика – Елена, от галериите в Русе и в Разград, където художникът е учителствал, а благодарение на колекционера Иво Райков голяма част от картините идват от няколко частни сбирки. Така мащабно ще бъде представено цялостното творчеството на големия майстор на горския пейзаж, акварела и туша. 
Никола Пиндиков твори и прекарва голяма част от живота си в Русе и е учител на редица известни творци като Никифор Цонев и Велимир Петров.
Роден на 18.09.1898 г. в град Елена. Завършва Художествената Академия в София-специалност живопис през 1927 г. при проф. Цено Тодоров. До Втората Световна война активно участва в художествения живот в България. До 1940 г. организира три самостоятелни изложби в София. Отзивите за тях в периодичния печат са изключително ласкави. Наричат го “певец на гората”. Основна тема в творчеството му е българската природа. Tой пръв и единствен рисува красотата на гората, на дървото като модел и на неговите детайли. Предпочитаната от него техника е рисунка с туш и перо. С тази трудна и оригинална техника той 
“ изпява сърдечна песен за горската прохлада, спокойствието, мълчанието и красотата –безначалните прелести на гората, които са отразени в малките и големи табла”.
Дълги години рабoти като учител по рисуване в Разград, Оряхово и Русе / 1940 – 1964г /. В този период рисува малко и почти не излага творбите си. Работил в областта на графиката. Нарисувал е пейзажи с масло, туш и акварел. Участвал в ОХИ. Организирал самостоятелни изложби в Елена, Оряхово, Русе, София. Негови творби има в ХГ Елена-портрети, колекция от картини -стари къщи от Еленския Балкан. Умира на 12.02.1976 г. в Русе.

Моля, кликнете върху рекламите. Така блогът се издържа.

Предварително Ви благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар