вторник, 4 септември 2018 г.

Брюж, Гент, Брюксел - трите перли в короната на Белгия

д-р Никола Бенин

Освен да се възхищавате на средновековната красота, също така не трябва да се пропускате в този маршрут да се наслаждавате на waterzooi, фламандската пилешка яхния; белгийски картофки, чийто избор е много голям; Moules-Frites, миди, приготвени в различни видове сосове, също сервирани с пържени картофи, придружени от майонеза; и разнообразие от вафли, покрити с плодове, сметана, сладолед, шоколадов сос и т.н., и най-накрая връщайки се вкъщи не забравяйте да купите качествени белгийски тъмни шоколади, наситени със специални аромати.

Брюж




В историческия център се намират църквата "Дева Мария" (Church of Our Lady), Кеят на розата (Quai of the Rosary), площадът на кожарите (Tanners' Square), базиликата "Свята кръв" (Holy Blood), кметството и Дворецът на свободата на Брюж на площад Бург. Камбанарията на Брюж и провинциалният съд на Търговския площад (Market Place) са леснодостъпни в непосредствена близост. Катеренето по камбанарията за панорамна гледка към Брюж и обяд в средата на колоритните и традиционни белгийски сгради  са важни неща от пребиваването в Брюж. Екскурзия по канала с лодка, по време на която се прави разглеждане на забележителности от необичайна гледна точка, в сравнение с просто ходене, може да приключи еднодневната екскурзия в красивия малък Брюж.

Гент



Катедралата "Свети Баво" (Saint Bavo) и камбанарията (Bell Tower), определено са едно от най-хубавите неща, за да се насладите преди да разгледате Гент. За да видите "Поклонението на мистичното агне" се заплаща такса, както и да се качите на камбанарията, тъй като асансьорът спира на няколко етажа с изложби по пътя нагоре, включително масивна камбана и голяма старинна музикална кутия, която все още свири, докато посетителите стигнат до върха за панорамна гледка към Гент. На запад се намират градският павилион, църквата "Свети Никола", мостът "Свети Михаил", църквата "Свети Михаил", Граслей и Коренлей.
Следващата по-големина атракция е замъкът на графовете. Този добре запазен средновековен замък от 10-ти век предоставя най-добрите панорамни гледки към града и разполага с оръжеен музей и музей  на жестоки наказания, които не са подходящи за чувствителни зрители.





Брюксел


Обиколката около Брюксел пеша не е особено предизвикателна, тъй като основните забележителности се намират близо един до друг. Най-посещаваният е Големият площад (Grand Place). По-малко известни са Пикаещото момиче и Пикаещото куче предназначени да образуват контрапункт на известното Пикаещо момче. Десет евро за посещение в Музея на еротиката и митологията може да звучи твърде много, но със сигурност си струва парите.


Резултат с изображение за Zinneke Pis



Няма коментари:

Публикуване на коментар