събота, 1 септември 2018 г.

"Смъртта на Нерон" - картина от Василий Смирнов

д-р Никола Бенин

Василий smirnov 001.jpg

Нерон - един от най-отвратителните римски императори. Въпреки това, както често се случва,
мненията на историците се различават. Дион Хрисостом (Златоуст) вярва, че римляните искат
той да управляваше завинаги, а само онези, които го причисляват към извергите, дори не си струва да спомонеш. Нерон убива своите политически противници, а след това и всички неугодни. Накрая, някои го обвиняват за великия римски пожар от 64 години, който Нерон
вероятно е наблюдавал от безопасно разстояние и пеел песни. Самият той обвинява християните за пожара и не пропуска възможността да се извършват масови екзекуции.
Държавата междувременно все още не се възстановява
от пожра, вече изпитва и еп,идемият на чумата икономиката се срива, протестите нарастват.. След като научиава, че сенатът му наредил да се предаде за мъчително наказание, Нерон започна да се подготвя за своята смърт, повтаряйки: "Какъв голям артист умира! "Той знаел много добре какво се случва, и той решава собствената си съдба.
Въпреки лошата репутация на тиранина, Нерон излезе от историята и като покровител на изкуствата.. Самият той е писал стихове и пиеси, цененл е красивата архитектура и, разбира се, обичаал е римските скулптури. Художникът изобразява вляво на сцената известното произведение на древногръцкия скулптор Боета "Момчето с гъска", по-точно римското мраморно копие. Римскита статуята днес е във Ватиканските музеи, а гръцкият оригинал може да се види в Лувъра. 


Римляните копирали доста често гръцките статуи и благодарение на това много от тях са оцелели до наши дни. В противен случай ние нямаше да ги вижда, защото гърците обичаха да изработват скулптури в бронз, а не в мрамор и много шедьоври са претопени в името на военни нужди.
 Римската мода е голям културен пласт. Обувките на императора  са особени и на латински те се наричат campagi imperiales и приличат на campagi militares - обувки на войници с използване на червени ленти.. Такава обувки са не само красиви, но и здрави: в края на краищата
Римските легионери обикаляха стотици километри с тях.
Когато Нерон осъзна, че дните му са преброени, той поканил в двореца си в Палатин, един
от седемте хълма на Рим, всички, които обикновено са участвали с него в оргии. Нерон търсил войник или гладиатор, т.е. опитен убиец да го намушка с меч. Никой не откликнал. После се втурна към Тибър, но нямал достатъчно воля да приключи със себе си. Един от слугите посъветвал императора да отидете в вила на четири мили от града. След като стигна до нея, Нерон заповядаал на слугите да изкопаят гроб за него. Скоро императорът чул тътените на копита. Осъзнал, че идват да го арестуват, Нерон събрал със силите си и с помощта на своя секретар Епафродит прерязал гърлото си. Последните му думи бяха: "Ето я - вярността".
Актея, Еклогя и Александрия го увили в бели одежди и предали на огъня. Прахът му бил поставен в семейния  Домициев погребален дом на градинския хълм в Рим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар