четвъртък, 8 август 2024 г.

Четвърта вечер на „Банско джаз фестивал“ – 2024

 Никола Бенин






The Storytellers, Турция – Италия

В началото на четвъртата вечер многобройните почитатели на джаза имаха възможността да се насладят и на виртуозните изпълнения на китара на Дженк Ердоган и Антонио Форчоне. „Разказвачи на музикални приказки“, както са известни, са учител и ученик, които се срещат преди 20 години в Истанбул. През 2019 година те създават проекта The Storytellers.

Дженк Ердоган е виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор. Роден в Истанбул, където оформя уникалния си стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура.

Антонио Форчоне е израстнал в италианския град Монтечилфоне, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Започва пътя си като уличен музикант в Лондон, за да стигне челните позиции в английските джаз класации, на които се нареждат 13-те му албума и до световните сцени, на които свири с музиканти като Пако де Лусия.

Eastern eye

Квартетът обединява трима от най-известните съвременни музиканти от Източна Европа: Пантелис Стойкос – тромпет, кавал, Антони Дончев – пиано, Йотис Курцоглу – бас и швейцареца Марк Халбхийр – перкусии, кайон. ТЕ представиха джаз с балкански произход. Швейцарецът Марк Халбхийр определи свиренето в „Източно око“ като „фантастично“, заради идеите и предизвикателствата, възможността да пътува и да опознава нови култури и да обменя идеи.

AJS Quartet

Вечерта завърши с с изпълнение на един от най-популярните ансамбли в Албания, AJS Quartet (Квартет на Албанското джаз общество). Групата включва музиканти от Тирана: Гент Руши – пиано, електрическо пиано, акордеон,  Ермал Роди – саксофон, кларинет, тромпет, албанска флейта, Емилян Димо – барабани, перкусии, Рони Гюра – контрабас, е-бас.

Музикантите от квартета са най-популярната джаз група в Албания. Всички те са част от академичния състав на Университета по изкуствата в Тирана. Всички се занимават с музика от времето, когато са завършили класически инструменти, след което променят посоката към джаза.


Няма коментари:

Публикуване на коментар