петък, 9 февруари 2024 г.

Закопчалка на ризница с герб

 Никола Бенин



В центъра на сребърната и позлатена, богато украсена закопчалка за одеждите на духовник е гербът на краля на Унгария и Полша Луи I Велики (03/5/1326 – 09/10/1382): в разчленения щит отдясно е гербът на Унгария, отляво е Анжуйско-сицилианската династия, от която идва Луи.

Луи Велики е един от най-известните владетели на Европа от Късното Средновековие, разширявайки своето кралство от Адриатическо до Черно море на юг почти до Балтийско море на север. Сред васалите му са владетелите на Босненското княжество, Сърбия, Влахия, Молдова и България. Той прекарва доста време във войни с Венецианската република, а също така е един от претендентите за короната на Кралство Неапол. Луи става един от първите владетели на Европа, които влизат в конфронтация с османските турци. По време на неговото управление средновековна Унгария достига върха на своето политическо влияние.

Рамката на герба, направена под формата на четирилистник, се поддържа отдолу от дракони, а отстрани от грифони. Върху емайловата повърхност на квадрифолия има надпис на немски език: Ich beger maria lere gotes lere wold ich mer.

В горната част на закопчалката има фигури на унгарските светци Стефан, Ладислав и Емерих. Между тях има два шлема с вана с гребени: визуално отдясно е главата на щраус с подкова в човката (емблемата на унгарските крале), отляво е главата на брадат, рогат мъж в корона ( взет от герба на херцогство Добжин през 14 век).

Изследователите свързват използването на този герб с майката на Луи Елизабет, сестра на полския крал Казимир III Велики.

Елизабет обаче не е имала специални отношения с Добржин. В действителност херцогството е част от полските територии, които крал Казимир изключва от наследството на своя племенник Луи и обявява за наследство на своя внук и осиновен син Казимир, херцог на Померания-Слупск (от 1374 г.).

След смъртта на крал Казимир Луи обявява тази клауза от завещанието за невалидна, но предоставя на своя племенник съответната територия като феод.

Следователно използването на герба на Добжинска земя може да се разглежда като доказателство за претенциите на Луи към тази територия и може да се предположи, че закопчалката е направена малко след смъртта на крал Казимир (1370 г.).

Въз основа на стилистични сравнения и централното разположение на трансилванския покровител Ладислав, както и използването на немски език в надписа, изследователите смятат, че мястото на производство на закопчалката е Трансилвания, която от 1147 г. е била активно населена с хора от немскоговорящите региони.

Авторите вероятно са били известните местни художници братя Мартин и Георг от Клаузенбург (сега румънски град Клуж-Напока).

От колекциите на съкровищницата на катедралата в Аахен (Aachener Domschatzkammer).


Няма коментари:

Публикуване на коментар