понеделник, 19 февруари 2024 г.

ЗАЯВЛЕНИЕ

 Никола Бенин



          Заявлението е текст, с който гражданите влизат във взаимодействие с различни обществени институции. Както подсказва името (от „заявявам“), с този текст гражданинът изразява волята си да получи някаква услуга, предоставяна от институцията, към която се обръща. Чрез заявления се иска годишен отпуск, внася се проект по обявен конкурс, молба за издаване на разрешение за строеж и още много други разрешения за извършване на действия, за които е предвидено спазването на определен административен ред.

          Тази характеристика на заявлението като текст от официално-деловия стил определя и

особеностите на ситуацията на общуване, в която този текст се реализира.

          Отправителят на заявлението, което винаги е писмено, го подава от името на определена роля – той е гражданин, служител, участник в конкурс и т.н. Затова при съставяне на заявлението винаги трябва да се посочи в качеството си на какъв гражданинът се обръща към институцията.

Освен това той трябва да посочи всички необходими за идентификацията му данни: ЕГН, адрес, телефонен номер, адрес на електронната поща и т.н.

          Получателят на заявлението винаги е някаква обществена институция. Дори и да е адресирано към конкретен човек, то той се явява като представител на тази институция. Затова заявленията обикновено се адресират до длъжностното лице, което представлява тази институция – министър, началник, директор, председател и т.н. За да бъде общуването поцивилизовано, хубаво е да се спомене името на конкретния човек, който в дадения момент изпълнява тази функция.

          Темата на заявлението винаги е свързана с волята на заявителя да получи някаква услуга от институцията, към която се обръща – да бъде допуснат за участие в конкурс, да получи отпуск по болест, да запише детето си в определено училище и т.н. В повечето случаи това желание трябва да се мотивира, затова към заявлението се прилагат и други документи, с които се доказва, че заявителят има право да иска услугата. Тези приложения задължително се описват в самото заявление.

          Целта на заявлението е да се изрази официално волята на заявителя и по този начин тя да влезе в предвидените административни процедури. Това означава, че заявлението не е обикновен текст, а административно-правно действие, от което се очакват определени последствия.

          Очакваната ответна реакция е получаване на исканата услуга. В някои случаи тя може да бъде отказана, но институцията, към която е отправено заявлението, трябва да върне на заявителя аргументиран отговор защо му отказва.

          Композицията и изразните средства, с които се изгражда заявлението, са стандартизирани, защото, както казахме, то не е обикновен текст, а административно-правно действие, при което трябва да се изключи всяка възможност за двусмислени тълкувания и неясноти. Ето защо в много случаи заявленията се пишат чрез попълване на специално подготвени за целта формуляри.

          Пример:

          Наредба № 3 от 17.05.2004 г. за организацията и провеждането на държавните зрелостни

изпити предвижда:

          Чл. 7. (1) Учениците, завършили успешно XII клас, полагат държавните зрелостни изпити на територията на областта, в която са завършили успешно последния гимназиален клас.

          Чл. 9. (1) Учениците по чл. 7, които желаят да бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити, подават заявление по образец, утвърден със заповед на министъра на образованието и науката, до директора на училището, в което се обучават.

          (2) Лица, които са придобили правото да полагат зрелостни изпити през минали учебни години, но не са ги положили успешно, подават заявлението по ал. 1 до директора на училището, в което са се обучавали, а в случаите, когато то е преобразувано или закрито – до регионалния инспекторат по образованието (РИО).

          (3) Лицата, които не са положили успешно държавните зрелостни изпити и преди следващата сесия са се завърнали в България, подават заявлението по ал. 1 до регионалния инспекторат по образованието (РИО) по местоживеене и полагат държавни зрелостни изпити в посочено от него училище.

          Заявлението, което трябва да се попълва, изглежда така:

          ДО

          ДИРЕКТОРА

          НА …………………………………………………………..   

          ГР./С. ……………………………………………………….


ЗАЯВЛЕНИЕ


за допускане до държавни зрелостни изпити (ДЗИ)

          от ………………………………………………………………………………………………....

                                                                           (име, презиме и фамилия) 

          ЕГН / ЛНЧ

          живущ (а) в гр./с. ..................................................., община .............................................   

          област ......................................., ж.к./ул. ............................................................№ ..........

          бл. .......................... вх. .............., ет. ..............., тел. за контакти  ....................................  

          на когото/на която предстои да завърши/е завършил (а) ...................................... клас

         през учебната ..................година

 ................................................................................................................................................... 

                                                                                  (пълно наименование на училището)

                                                            


         гр./с. ........................................., община......................................, област ..........................

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН / ГОСПОЖО ДИРЕКТОР,

          Желая да бъда допуснат (а) до държавни зрелостни изпити през 

....................................

 (майска, септемврийска)

          сесия на учебната .................................................... година, както следва:

ДЗИ

Наименование на учебния предмет

или на цикъла учебни предмети

Първи задължителен ДЗИ

Второ задължителен ДЗИ

ДЗИ по желание:

Прилагам копие от медицински документ № ....................за заболяване: ..............................

и желая да бъда допуснат(а) до ................................................................................................. 

                                                     (посочва се видът на изпита според използваната номенклатура)

Прилагам копие от диплома за средно образование № ..................................................   

Прилагам копие от удостоверение за завършен гимназиален етап № ...........................


Гр./с. ............................................................           

Дата:............................................................

                                                                                                                                 ............................................        

                                                                                                  (подпис на заявителя)

   



Няма коментари:

Публикуване на коментар