неделя, 21 август 2022 г.

Нови модели за прогнозиране могат да помогнат за предотвратяване на смъртни случаи, свързани с горещината

Магдалина, Бенина, Илияна Бенина, Никола Бенин



За части от Южна Европа екстремните горещи вълни вече са правило, а не изключение. Нови точни и надеждни модели за прогнозиране на времето биха могли да помогнат на регионите по-добре да „предвидят, да се подготвят, да реагират и да се възстановят от“ тези все по-екстремни метеорологични събития.

От всички природни бедствия, случващи се през последните десетилетия, горещите вълни са причинили най-много човешки жертви. 

Ключът към спасяването на животи е използването на точни и надеждни модели за прогнозиране на времето, които надхвърлят днешните стандартни седмични прогнози.

Един такъв модел е  към сезонно (S2S) прогнозиране.

Не можете да предвидите бъдещето, но...

Попадайки между моделите за прогноза за времето, които прогнозират времето през следващата седмица или така, и климатичните модели, които прогнозират средното време или климата за много години, прогнозата S2S служи като разширена прогноза за времето.

За да работят, моделите S2S използват наблюдаваното състояние на атмосферата в момента, в който прогнозата започва, и въз основа на това симулират как климатичната система вероятно ще се развие през следващите четири до осем седмици. За да отчете естествената променливост на климата, моделът произвежда група от различни симулации, базирани на леко различни условия.

S2S моделите обикновено работят до няколко месеца. Така например можем да използваме прогнози от началото на юни, за да прогнозираме времето до края на лятото.

Поради способността си да „вижда в бъдещето“, прогнозирането на S2S има потенциала да предскаже точно екстремни метеорологични събития няколко седмици предварително – достатъчно време, за да реагират засегнатите райони.


Няма коментари:

Публикуване на коментар