понеделник, 15 август 2022 г.

Иконостасът на църквата “Успение Богородично” в Банско

 Илияна Бенина, Никола Бенин



Храмът е известен с уникалната дърворезба на иконостаса и на владишкия трон. Основните орнаментни елемент са цветя, сред които има изображения на птици и приказни животни. Иконостасът се ссъстои от цокълни и подиконни пана, царски икони, апостолски икони, лозница и венчилка. На цокълните платна са изобразени различни композиции от клонки, медальони, розени, птици, лъвове и двуглави орли. На подиконните табла над тях има поредици от ластителни композиции и двуглави орли. Царските двери са с три реда изображения в медальони – четирима пророци отгоре, Благовещение по средата и четирима отци на Църквата отдолу. В лозницата има кръгли медальони с гълъби около тях. Под кръста на венчилката има две лами, вази с широки букети и гълъби.

Иконостасът вероятно е направен в 1801 година – времето на преустройство на храма. Авторът на иконостаса е неизвестен, но се предполага, че е представител на Дебърската художествена школа. Негови са и няколко иконостаса в Рилския манастир от края на XVIII - началото на XIX век, иконостасът на „Свети Георги“ в Голямо Белово (1808), дела в Дупница и в „Успение Богородично“ в Пазарджик.

Иконите са дело на Тома Вишанов и на Димитър Молеров. След пожар от 7 септември 1958 година, те са силно повредени и са заменени с копия.

В 1930 година южната част от иконостаса е демонтирана и изнесена зад граница, а на нейно място е поставени части от други иконостаси с по схематична и груба резба.Тази част има цокълни пана, царски двери, царски икони, апостолски фриз, малки икони на отделни светци и венчилка. Фризът е най-стар, вероятно от края на XVIII век, а иконите на него са на Тома Вишанов. Дверите са копие на стари двери, но изпълнено несръчно.

Владишкият трон също е дело на майстора на основния иконостас. Подръчниците и долната част на седалката следват средновековни образци и са направени от струговани елементи. На гърба на трона има икона с резбована рамка, а балдахинът е от висящ тип без корона. Сходен е тронът в храма в Голямо Белово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар