четвъртък, 4 февруари 2016 г.

НИКОЛА БЕНИН. УНИКАЛНИ КНИГИ


  През средните векове книгата в частната библиотека в голяма мяра сигнализира не толкова за учеността на собственика, колкото за неговия социален статус. Ето защо богатите хора са правили поръчки да им бъдат правени красиви и оригинални по форма книги. В историята на книгата, от Средновековието до началото на Новото време, се срещат неповторими ръкописи, луксозни автомати, илюстрации и кодекси, инкрустирани със злато и сребро, написани на пергамент и богато илюстрерани.

Песенник под формата на сърце


В края на Средновековието са били популярни брошури под формата на сърце. Те съдържат както религозни, така и развлекателни текстове и ноти.





Cordier's rondeau about love, Belle, Bonne, Sage, is in a heart shape, with red notes indicating rhythmic alterations. (Сърдечно рондо за любов, красота, доброта, мъдрост е с формата на сърце с червени ноти, сигнализиращи за ритъма на сърцето)

   Автор на тази творба е Боде Кордие (Baude Cordier) (Роден в 1380 в Реймс, умрял преди 1440). Предполага се, че Кордие е псевдоним на Боде Френел. Твробите на Френел са възприемани като типични примери на ARS subtilior.

Кодекс Ротундус (Codex Rotundus)


  Освен скъпо инкрустирани книги, срещат се и книги-миниатюри, които удивляват с не по-малка сила. Такава уникална книга е Codex Rotundus, написана на латински и френски език и съдържаща 266 страници. Те са нарязани в кръгла форма, чийто размер е малко над 9 сантимтра в диаметър. Книгата се заключва със закопчалки с форма на различни готически букви. Кодекс Ротундус е молитвена книга, изработена през 1480 година.

Книга автомат 



Поясна книга


   Наименованието на книгата произтича от нейното носене на колана. Парче от кожата служи като продължение на книгата и се е завързвала на колан или корсет. Книгата е окачена  така, че тя да може да се чете без отнемане на колана. Тези книги са били популярни в XV – XVI  век в Германия и Холандия.

Книга „dozado

  
 Подобни двустранни книги са изработвани през XVI – XVII век. Нейното необичайно свързване е наречено «дос-а-дос» ("dozado"). По този начин обикновено са се свързвали текстовете на Стария и Новия завет.

Книга, която маже да се чете по 6 различни начина


   Тази книга е със сложна форма и може  да се чете по шест различни начина, тъй като съдържа шест различни книги. Неповторимото творение е създадено в Германия през XVI век и съдържа религиозни текстове от миналото, включително "Малкият Катехизис" на Мартин Лутер. 

Книга на крак


   Книгата представлява азбука за деца (Kids ABC), написана на дъска с дръжка. Тя е направена така, за да може детето да я поставя между краката си и да я повдига на необходимото разстояние до очите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар