сряда, 3 февруари 2016 г.

НИКОЛА БЕНИН. Едгар Алън По и Ейбрахам Линкълн - историята на една снимка



Едгар Алън По и Ейбрахам Линкълн

  Снимката е с дата 4 февруари 1849 год., и направена във Вашингтон. Фотографиите с велики личности винаги впечатляват публика. Те стават още по-заинтригуващи, когато са правени в първите години на фотографията.
    Снимката обаче на двама интелектуални титани на XIX век –  Едгар Алън По и Ейбрахам Линкълн е фалшификат. Двамата са били съвременници, но няма сведения да са се срещнали в реалния живот. Дори и да са се срещнали, тази снимка е невъзможна, защото до 1849 година има само една фотография от 1846 година, на която Линкълн позира сам и изглежда различно от, тиражираната снимка от 1849 година. 


Фалшивата снимка е направена, като е използвана ретро снимка, на която са поставили главите на двамата известни мъже. За лице на Линкъл фалшификаторът е използавал снимка, направена на него през 1858, когато Едгар Алън По е вече мъртъв.
Ето снимката от 1858 година.


    Фалшивата снимка се появява през 2010 година в романа с ужаси „Ейбрахам Линкълн Ловец на Вампири” (Abraham Lincoln, Vampire Hunter), в която представят Линкъл приятел на По „един от най-надарените вампирски ловци на своето време”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар