събота, 1 юни 2019 г.

Папа Франциск се срещна с Патриарх Даниел и Постоянния синод на Румънската православна църква

д-р Никола Бенин

Папа Франциск се обръща към румънските православни епископи: идвам като поклонник

На 31 май 2019 г. Папа Франциск се срещна с Патриарх Даниел и Постоянния синод на Румънската православна църква, като им каза, че идва "като поклонник, който желае да види лицето на Господа в лицата на моите братя."

В обръщението си към Постоянното Синод на Румънската православна църква  папата говори за Господната възкресение, като при "самото сърце на апостолската проповед, постановени и запазена от нашите църкви."
Страдание и жертва
Той отбеляза, че в Румъния, както и в много други места днес, мнозина са преживели Пасхата на смъртта и възкресението под формата на преследване. Папа Франциск помни онези, които бяха „мъченици и изповедници на вярата“. 
Това, което тези хора пострадаха, казал папата, „дори до жертвата на живота си, е твърде ценно наследство, което трябва да бъде пренебрегнато или опетнено. Това е споделено наследство, добави той и ни призовава да останем близо до нашите братя и сестри, които го споделят. "
Говорейки пред присъстващите, папата припомни обръщението на папа Йоан Павел II на този Свети Синод преди двадесет години с думите. „Дойдох да размишлявам над Лицето на Христос, изрязано във вашата Църква; Аз дойдох да почитам това страдащо Лице, обещанието на вас за нова надежда ”.
Папа Франциск им каза, че и той е дошъл в Румъния „като поклонник, който желае да види лицето на Господа в лицата на моите братя.“
Единство и памет
Папа Франциск също припомни думите на патриарх Теоктист в Букурещ преди повече от двадесет години „Съединете се, обединете се”. Папата описва това провъзгласяване като откриване на ново време: „времето на пътуване заедно в преоткриването и възраждането на братството, което дори сега ни обединява“.
„Споменът за предприетите и завършени стъпки, каза той, ни насърчава да напредваме в бъдещето в осъзнаването - разбира се - на нашите различия, но преди всичко в благодарност за преоткриване на семейна атмосфера и за възраждане на спомените за причастие. , което, като лампа, може да запали стъпките на нашето пътуване. "
Пътуване заедно
Пътуването заедно също означава да се слушате Господ, посочи папа Франциск, „особено през последните години, когато нашият свят преживява бързи социални и културни промени”.
Той продължи, като каза, че „технологичното развитие и икономическият просперитет може да са били от полза за мнозина, но още повече са останали безнадеждно изключени, докато глобализацията, която се стреми към различия в нивата, е допринесла за изкореняване на традиционните ценности и отслабване на етиката и социалния живот, което напоследък има стана свидетел на нарастващо чувство на страх, което, често умело подкладено, води до нагласи на отхвърляне и омраза. "
Нова Петдесетница
Папата стигна до заключението, че „пътуването свършва, както го направи в Емаус, с настойчивата молитва Господ да остане с нас.” Той каза, че пътят пред нас води от Великден до Петдесетница: от този пасхален зори на единство, което се появи тук преди двадесет години, тръгнахме към нова Петдесетница. "
Нашето собствено пътуване е започнало наново, подчерта Папа Франциск, "със сигурност, че сме братя и сестри, които вървят рамо до рамо, споделяйки вярата, основаваща се на възкресението на единствения Господ."

Няма коментари:

Публикуване на коментар