четвъртък, 9 май 2019 г.

Тайни проходи в Палацо Векио

д-р Никола Бенин

Таен проход

Суверените, членовете на съда или просто богатите и могъщите, които живеели в тези дворци, винаги са имали нужда от пътища за евакуация и частни пространства, в които биха могли да останат скрити.
Тези пътища за евакуация са били необходими поради съображения за сигурност - заговорите и заговорите срещу тях са доста често срещани и тези древни дворци са били толкова големи, че жителите им са имали нужда от няколко начина да напуснат сградата, да останат извън обсега на своите войници или да могат да скриване на сигурно място.
Никой не би могъл да чуе виковете им за помощ в средата на Средновековие нощ .
Освен това по време на Ренесанса и средновековието понятието за неприкосновеност на личния живот е било практически неизвестно.
Богатите хора, както и бедните хора, прекараха целия си живот, заобиколен от десетки други хора, докато се занимаваха с ежедневните си дейности: обличане, миене, събуждане и дори спяне.
Да имаш тайни проходи също е начин да имаш достъп до студиото и тесоретти , единствените стаи, където най-могъщите и щастливи хора могат да бъдат сами, посвещавайки се на лични въпроси.
Studioli и tesoretti бяха много малки помещения, където главата на домакинството обикновено пазеше някои ключови документи, много обичани и скъпоценни малки предмети , както и колекции от редки и странни предмети.

Студиото на Франческо I, Палацо Векио

Тези стаи също бяха малки, за да могат собствениците им да влязат сами - без охрана, която данаблюдава границата на стаята и през нощта при свещта на свещта, като проверяваше дали никой не е там.
Тези помещения обикновено са имали поне един главен вход и един таен изход, за да могат да избягат в случай на опасност.
Палацо Векио следва същото споразумение и има няколко тайни коридора. Много е трудно да се каже точно колко, защото дворецът е толкова огромен. Няколко крила в момента не се използват , а някои тайни проходи бяха оградени през вековете.
В Studiolo на Франческо I , син на великия херцог Козимо а по-късно Великия херцог себе си, например, има един вход плюс две тайни проходи, водещ до образуването на избите и един на горния етаж, което води до Tesoretto на Козимо I , самостоятелна стая на баща си.
Тази стая, толкова скрита, че е била само преоткрита в началото на ХХ век, има един вход и изходен път, водещ към мазетата.
Частни стаи обикновено бяха само за мъже, но херцогинята Бианка Капело , любовник и втора съпруга на Франческо I, беше толкова обичана и умна, че също имаше частно проучване в Палацо Векио.

Изследване на херцогиня Бианка Капело

Няма коментари:

Публикуване на коментар