петък, 17 май 2019 г.

Роми Шнайдер

 Никола Бенин

Нова книга: Роми Шнайдер отблизо | ProNews Dobrich


Рожденото име на Роми Шнайдер е Розмари Магдалена Албах. Почти всички в семейството й са свързани с актьорската професия, така че бъдещето й от малка изглеждало предопределено.
Майка й - Розмари Магда Шнайдер била известна немска кинозвезда, а баща й - Волф Албах-Рети произхождал от семейството на потомствени артисти от Австрия. Бабата на Роми по бащина линия също била известна актриса.
Роми се снима за пръв път, когато е на 15. Първите й филми са мелодрами, но й донасят известност, която дава добър старт на кариерата й.
Големият успех идва с ролята й на императрицата Елисавета Баварска в знаменития 3-сериен филм "Сиси". През 20-те години на миналия век Роми Шнайдер е вече много известна в Австрия - родината на баща си.
Въпреки че вече имала собствен път в живота, родителите й постоянно опекунствали над нея и в един момент това започнало да й тежи. През 1958 г. решава да замине за Париж.
Там веднага й предлагат главна роля във филма "Кристина". Роми приела, но поставила условие - сама да си избере партньор за филма. Преглеждайки множество фотографии, избрала никому неизвестния по онова време.... Ален Делон. Роми се смяла на дългото му име - Ален Фабиен Морис Марсел Делон. Младежът бил на 23, животът му не бил розов - дете на разведени родители, израснало в предградията на Париж от други - приемни родители.
Възпитанието му било взето повече от улицата, отколкото от семейството, и затова имал комплексарски и сприхав характер.
В казармата, която изкарал в Индокитай, често го пращали в карцера.
Всъщност, този характер на Ален Делон, ще му създава проблеми и по-нататък в живота - както в личния, така и в професионалния му живот, но Роми била твърде млада, за да се замисли за това.
Тя просто го харесала - от пръв поглед, и... завинаги!
Но в един момент очевидно прескочила "искрата" помежду им. Роми направила първата крачка, а Ален наел квартира в Париж, в която заживяли заедно.
Семейството на Роми било направо шокирано от тази "безнравственост" и започнало да настоява за сватба.
През 1959 г. Ален и Роми се сгодяват.
Отношенията им обаче продължили да бъдат все така напрегнати, както в самото начало на връзката им - с редуване на караници, раздели и сдобрявания. Причината за това по-често бил Ален, с неговия непоносим характер.
След кавга той винаги си тръгвал и можел дълго време да остави Роми безутешна, след което се връщал и тя винаги му прощавала.
Преживява с много малко сина си. Умира на 29 май 1982 г. в дома си. Тръгват слухове, че се е самоубила...Лекарите се произнасят, че е умряла при сърдечен пристъп, но тъй като не й е правена аутопсия, причините за смъртта й остават неизяснени и до днес.
Жестоката съдба праща в гроба една от най-големите легенди в историята на киното. Роми Шнайдер умира само на 43. И макар че вестниците пишат, че последната й любов е продуцентът Лоран Петен, всички знаят каква е истината - в сърцето й винаги е имало един-единствен мъж - Ален Делон. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар