вторник, 1 май 2018 г.

Никола Бенин. Статуетката на хипопотам в гробницата на номарх Сенби (nomarch Senbi) в Меир (Meir), в Египет

д-р Никола Бенин

image

Тази малка статуетка, изкопана през 1910 г. от гробницата на номарх Сенби (nomarch Senbi) в Меир (Meir), в Египет, Тя е направена по време на XII династия, между 1961 г. и 1878 г. пр. Хр. Висока е само 11,2 см височина и 20 см дълга. Фаянсът е боядисан в синьо и украсен с изображения на лотосови цветя, пъпки и листа, които символизират възраждането.
Тя не е просто сладка фигурка. За древните египтяни хипопотамите са мощни и опасни убийци. Може би затова той е открит само с един крак, за да смекчи щетите, които може да причини в задгробния живот; останалите крака са допълнителни добавки.

Средновековни гробници в Мейр

Това е може би една от най-известните гробници в Меир. Сенби е наследил от баща си Укххотеп (Ukhhotep) титлите номарх и "Свещеник на свещениците" по време на управлението на Аменемхет І (Amenemhet I) – династия XII. Гробницата на Сенби съдържа много сцени от принасяне в дар, макар че някои от тях сега са силно повредени, както и селскостопански и производствени сцени. Най-добре запазените от производствените сцени са ваза. Той също така е показан в грандиозна ловна сцена на пустинята, придружавана от кучетата му. От двете страни на предните стени на параклиса са разположени два басейна, които биха били използвани по време на предлаганите ритуали. Повдигната централна пътека води през гробницата към нишата на статуята в задната част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар