сряда, 9 май 2018 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе участва в Нощ на литературата 2018

д-р Никола Бенин


За седма поредна година, на 9 май, от 18 до 22 часа, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, се включи в Нощ на литературата 2018.
В „читателското гнездо“, обособено в градинката пред библиотеката, ще бъдат четени избрани откъси от романа на немскоезичния писател Рафик Шами „Жената, която продаде мъжа си на битака“.


Рафик Шами е роден през 1946 година в Дамаск. Първите си литературни произведения пише на арабски език. През 1971 година е принуден време на режима на Асад да напусне Сирия. В Германия следва химия и защитава докторска дисертация, след което се отдава изцяло на писателска дейност. Съосновател е на писателската група „Южен вятър”. Автор е на книги за деца, на литературни и публицистични есета, разкази, романи, два от които, „Тъмната страна на любовта“ и „Тайната на калиграфа“, са преведени на близо 30 езика. Отличен е с 33, до момента, литературни нагаради, от които голямата награда на германската Академия за детска и юношеска литература (2015), на Съюза на германските журналисти „Златен ред“ (2016) и др. Наричат го „най-успешния сирийски автор в света”.

В книгата „Жената, която продаде мъжа си на битака“
Рафик Шами описва своето детство и юношество в християнския квартал на Дамаск. Той разказва как културата и традициите на неговия народ са формирали таланта му на писател. Първото впечатление от романа, разбира се, поражда усещане за автобиографичност, която предполага не толкова четене, колкото съпреживяване, емоционално разгръщане на страниците. Разказът е много изповеден, с тоналност, в която преобладава мъдрото размишление на един витален дух. Детският свят се превръща в приказка, наситена с желания и вълшебни места. Модерното ни време има доста проблеми с паметта. Но без съкролената памет за миналото не можем да бъдем себе си и няма как да стигнем далеч. Рафик Шами  стига надалеч в розказваческото изкуство, защото в спомените си носи духа на детските и юношеските години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар