вторник, 10 април 2018 г.

Светлана Тончева. Площадът, паркът и кеят в Русе. Визуални маркери на паметта

Никола Бенин

Площадът, Паркът и Кеят в Русе. Визуални маркери на памет" | Thesite

Изследването на емблематичните публични пространства в крайдунавския град - Малката Виена, е изправено пред основната задача да продължи в писмено слово паметта на русенци за площадите, парка и кея. Какво казват местата за памет на различните поколения русенци? Неслучайно д-р Светлана Тончева прибягва до множество интервюта, като основен метод на проучване, за да изведе тезата, че топосите се се съхраняват, като се назовават и възпроизвеждат чрез различни изображения. Според изследователката: "Проблемът за познаването на собствения град и неговите места е обвързан с назоваването на отделните пространства, от една страна, и с характеристиките на самото название, от друга. Показателно е кое е определящо при даването на име на пространството, както за социокултурната обстановка на назоваване, така и за знаковостта на мястото в хронологичното развитие на града. В съвременните тенденции неумението или съответно възможността да се наименуват площадните зони характеризират степента на употреба на ареалите в ежедневието на гражданите. Доколко е използвано дадено място и съответно е значещо, може да се определи от спецификата на именуването, от неговото назоваване или от липсата на название".

Тези места, освен че са наситени с история, те възпроизвеждат лични образи и впечатления, предизвикват неповторими усещания за слятост с града. Със своето устойчиво присъствие в менталните карти площадът, паркът и кеят предизвикват освен интерес, будят любопитство и познавателно откривателство. Те притежават несъмнена магическа сила на привличане.

Широкото публично пространство е специфично социално място, където човекът може да се почувства свободен, без ограничения, и да изпита радостно "поносимата лекота на битието" (Валери Стефанов). Широкото публично пространство поражда желанието постоянно да го посещаваш и итензифицира въображението за вечност. Можем да обобщим и да кажем, че памет, вечност и постоянни градски места - това се крайъгелните камъни, които градят текста на книгата "Площадът, паркът и кеят в Русе. Визуални маркери на паметта".







Няма коментари:

Публикуване на коментар