четвъртък, 2 юни 2022 г.

Сестрата на Ангел Кънчев - Иванка Кънчева, по мъж Горова, придружава Ботев и неговите четници на кораба "Радецки"

 


6 май 1876 г. Пристанището в Гюргево.
На австрийския кораб ''Радецки'' се качват първите четници начело с Христо Ботев. Билетите на повечето са за различни дестинации, забранено им е да говорят един с друг, за да не усъмни някой в тях. На кораба се качват и две тревненки, сестрите на Ангел Кънчев - Иванка Кънчева, по мъж Горова и сестра й Кина Кънчева, по-късно Кесякова. Придружава ги Димитър Горов - съпругът на Иванка, ползващ се с уважението на румънските власти, а и на турските в Русе.
Горов, облечен както винаги елегантно с европейски модни дрехи, както и придружаващите го красиви и също така добре облечени в модни рокли млади дами и при самоуверения му вид и държане, прикривали с привлекателния си външен вид опасните си действия. Те изпратили четата до румънското пристанище Бекет, където се качила последната група от Ботевите четници.
Те имали и друга задача - да пренесат прощалните писма на Христо Ботев. Именно на Иванка и Кина, Ботев дал прощалното си писмо до съпругата си Венета и невръстната си дъщеря Иванка, а на Горов - телеграмата до големите западни държави за целта на бунта.
Според писателят Янко Гочев, Иванка Горова се сбогува с Христо Ботев с думите ''Войводо, пожелавам ти две неща - пожелавам ти да успее делото, за което си тръгнал сега и да се върнеш жив и здрав''
Христо Ботев й отговоря ''Дай боже, но много се съмнявам. По-вероятно е да срещна там, горе, брат ти Ангел и да го поздравя от теб''
В Бекет Димитър Горов, съпругата му и сестра й са арестувани. Претърсват ги, но не откриват нищо.
Писмата на Ботев са скрити грижливо в дългите коси на двете красиви тревненки...

Няма коментари:

Публикуване на коментар