петък, 10 юни 2022 г.

Бронзовата глава на Севт III от могилата Голяма Косматка

 Никола Бенин


Голямата Kосматка е сред най-големите могили в Тракия, с максимална височина 23 м и диаметър 130 м. Гробницата е изградена в предварително натрупан за целта могилен насип. Широка алея води към фасадата и входа.

Гробницата се състои от коридор (дромос), дълъг 13 м, и три последователни помещения. Първото помещение е правоъгълно и покрито с фалшив свод. В него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив, висок 4.50 м. На входа на това помещение се намира мраморна врата, в която са издялани релефни касети, гвоздеи и два релефни медальона, изобразяващи Хелиос на източното крило и Горгона Медуза на западното. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. В него е издълбана погребалната камера, с моделирано каменно легло. В това помещение са намерени повечето предмети.

Аргументите да се твърди, че погребаният в Голямата Косматка е тракийският владетел Севт ІІІ са няколко:

  • Върху шлема и два от сребърните съдове е изписано името на собственика им в родителен падеж: Севт (ΣΕΥΘΟΥ);
  • Могилата е издигната на 10 км от Севтополис, столицата на Севт III;
  • Според Китов изображенията на Севт III върху монетите са сходни с профила на бронзовата глава;
  • Датата на погребението съвпада с периода, в който се счита, че е починал Севт ІІІ (за смъртта му няма преки данни; според различните мнения, Севт умира между края на IV век и 80-те години на III век пр.н.е.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар