петък, 8 октомври 2021 г.

Синият туризъм (Blue Tourism)

 Никола Бенин


Синият туризъм е дългосрочен изследователски и иновационен проект, фокусиран върху управлението на околната среда, управлението и планирането на крайбрежния и морския туризъм около големите регионални морета. Той включва преглед на политиките, както и инициативи на много заинтересовани страни за укрепване на устойчивия син туризъм на местно, национално, регионално и международно ниво.

Всъщност крайбрежните и морските зони са изключително привлекателни региони за туристите по целия свят, а крайбрежният и морският туризъм се превърна в основен икономически сектор за страни с достъпни и атрактивни брегови линии. И все пак свързаните с крайбрежния и морския туризъм подсектори и дейности предполагат значителни вреди за околната среда.

Поради това основно предизвикателство е да се насърчават устойчивите туристически практики в крайбрежните и морските зони, като се гарантират положителни външни ефекти за околната среда, работниците и местните общности. Това предизвикателство е особено актуално в днешно време в контекста на възстановяването на свързаната с Covid 19 туристическа криза. Огромните инвестиции, предвидени от плановете за възстановяване, предлагат уникална възможност за трансформиране на туристическия сектор в по-справедлив и устойчив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар