понеделник, 4 октомври 2021 г.

Подобряване на вашия фокус и вдъхновение при писане или изследване

 Никола Бенин


Помислете за вашите спомени или минали събития. Това е чудесен начин да намерите вдъхновение, тъй като ангажира мисловния процес. Спомнете си впечатленията си или споделете своя опит. 

Четете книги, блогове и списания. Прочетете текстовете на други хора, за да намерите интересни теми и мнения по позната тема. Новата информация винаги е източник на вдъхновение. Вдъхновете се с това, което е вдъхновило други автори.

Разгледайте картини и запишете емоциите си. Гледайте произведения на изкуството на живо или онлайн и направете подробни описания. Избройте вашите мисли и чувства. Превърнете текста си в история или стихотворение.

Създайте „поезия с изтриване“ от печатния текст. Изберете страница от вестник, списание или книга и се въоръжете с черен маркер. "Плъзнете се" през страницата и намерете думи, които привличат вниманието ви. Зачеркнете ненужните думи с маркер, за да оставите само няколко думи на страницата, които ще бъдат в ядрото на  стихотворението.

Определете крайни срокове. Понякога в стресови условия е по-лесно да се намери вдъхновение. Задайте крайни срокове за себе си, за да се чувствате отговорни за работата си. Стремежът да спазите сроковете определено ще ви помогне да пишете! Поставете си цел да напишете 1000 думи на ден, една статия седмично или едно стихотворение на ден. Изберете подходяща и постижима цел.

Възхищавайте се на природата за хармония и вдъхновение. Махнете се от суматохата на живота си или променете обстановката си, за да се върнете на работа с максимална концентрация. Природата помага за стимулиране на интелигентността и креативността, позволява ви да мислите и да намерите необичайни връзки между идеите.

Витайте във фантазията си. Освободете съзнанието и му позволете да се заинтересува от нови теми или идеи, за да можете да погледнете по различен начин на познатите неща. Намерете уединено място, затворете очи и оставете мозъка си да създава нови сценарии с различни хора на различни места.

Научете подробности за любимите си писатели и техните творчески навици. Някои автори винаги пишат на едно място, пият много кафе или изучават пеперуди. Навиците могат да бъдат всичко. Всеки автор намира свой собствен начин да търси вдъхновение и да работи ефективно. Изберете и проучете модели за подражание, за да научите техните методи. Например, Ърнест Хемингуей щом се събуди и веднага започна да пише, а Кърт Вонегът праве лицеви опори и клекове между работата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар