петък, 29 октомври 2021 г.

Владимир Зарев е избран за академик на БАН

Никола Бенин


Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Владимир Зарев е автор на деветнадесет книги, единадесет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът“ и „Законът“, „Разруха”, „Светове”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, ”,„Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката” „Изборът”, "Чудовището".

Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия, Хърватия, романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200,000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1,300,000 тираж.

През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. „Разруха” бе наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, книгата е приета с изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии, между които: „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, „Берлинер Цайтунг”, „Тагес цайтунг”. Втора програма  на националната немска телевизия направи филм за автора, наречен „българскиият Балзак”и го  излъчи многократно в предаването си за култура „Фьоникс”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар