четвъртък, 25 март 2021 г.

Мария Габриел (Mariya Gabriel) обяви началото на програма Еразъм+ за 2021-2027 година

 Никола Бенин

1 ч

🆕Стартът е даден! Днес бе обявено началото на програма Еразъм+ с най-големия в нейната история бюджет - 2️⃣8️⃣ милиарда евро! Публикувана е първата работна програма за 2021 г., която проправя пътя и към поканите за представяне на проектни предложения.
За първи път програмата обхваща студенти от първи курс и докторанти. Новите формати, като например смесени модулни програми, ще позволят краткосрочната физическа мобилност в чужбина да бъде допълнена с онлайн обучение и работа в екип. Мобилността за възрастни учащи се и професионалото обучение са също силно застъпени. 17,8% от бюджета на „Еразъм +“ ще бъдат насочени към професионално образование и обучение за всички възрастови групи. Програмата ще бъде по-отворена към международно сътрудничество с трети държави, като ще обхваща и секторите на спорта и професионалното обучение.
Еразъм+ е също така по-приобщаваща. В новата програма ще могат да участват по-малки организации и повече хора с по-малко възможности, включително хора в неравностойно социално-икономическо положение, хора с увреждания, както и живеещите в селски и по-отдалечени райони. За малките организации като училища, младежки асоциации и спортни клубове, ще бъде по-лесно да кандидатстват чрез малки партньорства и използване на ваучърни схеми. Предлагаме допълнителна финансова подкрепа за организациите, които включват участници с по-малко възможности в своите дейности. Въведохме също така по-голяма гъвкавост и опростяване на правилата при кандидатстване и изпълнение на проектите.
С програмата ще насърчаваме трансформацията на висшето образование чрез разгръщане на инициативата за европейските университетски алианси и създаване на 50 центрове за високи постижения в областта на професионалното образование.
DiscoverEU става неразделна част от „Еразъм +“ и ще предоставя възможност на 18-годишните да получат карта за влак, за да пътуват из Европа, да се учат от други култури и да споделят опит с други европейци.
Други нови елементи са „зеленият“ и „син“ „Еразъм +“. Ще предложим финансови стимули на участниците, използващи екологосъобразни видове транспорт. Освен това, ще предоставим възможности на учащите и организациите да прилагат екологични практики в проектите си. „Синият Еразъм +“ ще бъде насочен към изпълнение на проектни дейности, свързани с опазването на океаните, моретата и вътрешните води. Насърчавам всички публични и частни органи, работещи в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, да следят актуалната информация, свързана с поканите за представяне на предложения и да бъдат активни като се възползват максимално от възможностите по програмата. Това ще подпомогне всички заедно да превърнем европейското образователно пространство в реалност до 2025 г.

Моля, щракнете върху рекламата. Така блогът https://nbenin.blogspot.com/ излиза на по-предни позиции в google и се издържа. 

Предварително благодаря!

Please click on the advertising. So the blog https://nbenin.blogspot.com/  comes to the forefront at google and makes a living.

Thanks in advance!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар