вторник, 23 март 2021 г.

Манасиева хроника: Пирът в Константинопол в чест на Симеон I и българска атака срещу византийците

 Никола Бенин



На лист f172 v в Манасиевата хроника са нарисувани две отделни сцени. На първата е изобразен пирът, даден във Влахернския дворец в чест на цар Симеон. На горната част на миниатюрата се вижда висока сграда с две порти. Пред широката маса отляво седи цар Симеон и до него е византийският император Константин VІІ Порфирогенет. Според Иван Дуйчев следващата фигура е вероятно на патриарх Николай Мистик.

Долната част на миниатюрата представя сражението между две войски.  илюстрира добавката на българския преписвач на f 173 r, където се говори за битката между цар Симеон и император Константин, в която византийският император бил смъртоносно ранен1. Един изключително важен момент в българската история – официалното признаване титлата на цар Симеон. Император Константин VІІ е трябвало да признае титлата на българския владетел, само, че на Симеон бива дадена титлата „Rex”, от която той не бил доволен и предприел военни действия, отразени в следващите миниатюри. Тези две илюстрации на събития свързани с българо-византийските отношения, могат да се тълкуват, като опит на илюстратора или на поръчителя на Кодекса и неговата илюстративна програма, да покажат  изменчивостта на византийските владетели. Първо приемащи българския владетел, като равен на тях по сан и след това отказващи да признаят ранга му.

 

1. В периода 133 –1345 г. по заповед на цар Иван Александър (133 –1371 г.) и са направени 19 добавки, свързани с българската история.

2. Божков, А. Миниатюрите от Мадридската летопис на Йоан Скилица. София, 1972.

 

Моля, кликнете върху рекламата. Така блогът https://nbenin.blogspot.com/ излиза на по-предни позиции в google и се издържа. 

Предварително благодаря!

 

Please click on the advertising. So the blog https://nbenin.blogspot.com/  comes to the forefront at google and makes a living.

Thanks in advance!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар