събота, 13 март 2021 г.

Сирни заговезни (Неделя Сиропустна, Неделя на всеопрощението) в Народния календар

 Никола Бенин


Празникът Сирни заговезни  в различните краища на България се нарича: Сирница, Сирни заговезни, Сирни заговелки, Заговялка, Алва пазаръ, Сирни поклади, Сирна запошка, Прошчани поклади, Прочка, Прошка, Прошчи, Пустовете, Ората, Орадие.

На този ден моми и ергени се люлеят на люлки, на някои места тръгват кукерски шествия, палят се и се прескачат огромни огньове, въртят се горящи сламени факли и се хвърлят пламтящи стрели. Ритуалите за здраве и плодородие често са съпроводени с изричането на различни римувани пожелания и стихове с еротично съдържание.

В Европа в седмицата преди поста обикновено са дните на карнавала, Тогава отпадат всички норми, условности и забрани, които в останалата част от годината определят ритъма и правилата на живота. Хора от различни социални групи и възрасти за няколко дни през годината стават равни и близки в един преобърнат свят, който сами пресъздават. По улиците тръгват пародийни шествия с шутове, маскирани като папи, епископи, крале, графове и представят различни, не всякога благопристойни житейски сцени.

Често разиграваният ритуал е битката между Поста и Карнавала. Първият обикновено е представян като мършава старица, която държи сушена херинга, докато Карнавала е дебел и доволен, червендалест мъж, яхнал буре с вино или бира и окичен с наденици, пушени бутове и други лакомства. В края на празника обикновено над Карнавала бива устроен съд и след пародийната присъда следва пародийно погребение.

 

.


Няма коментари:

Публикуване на коментар