петък, 10 юли 2020 г.

Никола Бенин. Фонд за иновации

Никола Бенин

Фонд за иновации

Фондът за иновации се фокусира върху:
  • Иновативни нисковъглеродни технологии и процеси в енергоемките индустрии , включително продукти, заместващи въглеродните интензивни
  • Улавяне и използване на въглерод ( CCU )
  • Изграждане и експлоатация на улавяне и съхранение на въглерод ( CCS )
  • Иновативни възобновяеми енергийни източници поколение
  • Енергиен запас
Системата за търговия с емисии в ЕС (EU ETS) , най-голямата система за ценообразуване на въглерод в света, осигурява приходите на Фонда за иновации от търговете на 450 милиона квоти от 2020 г. до 2030 г., както и всякакви неизхарчени средства от програмата NER300 .
Като приемник на програмата NER300 , Фондът за иновации подобрява споделянето на риска за проекти, като предоставя повече финансиране по по-гъвкав начин чрез по-опростен процес на подбор и също така е отворен за проекти от енергоемки отрасли.
За периода 2020-2030 г. фондът може да възлиза на около 10 милиарда евро, в зависимост от цената на въглерода. Успоредно с Фонда за иновации, EU ETS предоставя основния дългосрочен стимул за внедряване на тези технологии.
Фондът за иновации е ключов инструмент за финансиране за изпълнение на ангажиментите на ЕС в рамките на икономиката съгласно Парижкото споразумение и целта му да бъде неутрална по отношение на климата Европа до 2050 г. , както е признато и в Европейския инвестиционен план за зелени сделки .
Първата покана за предложения по Фонда за иновации допринася за екологичното възстановяване на икономиката на ЕС, като помага на предприятията да инвестират в чиста енергия и чиста промишленост, за да стимулират икономическия растеж, да създадат местни работни места и да дадат конкурентно предимство на промишлеността на ЕС.

Какво ще бъде финансирано?

Фондът за иновации ще се съсредоточи върху силно иновативните технологии и големите водещи проекти с европейска добавена стойност, които могат да доведат до значително намаляване на емисиите. Става въпрос за споделяне на риска с организаторите на проекти, за да помогне при демонстрацията на първокласни високо иновативни проекти.
Той има за цел да финансира разнообразен проект за постигане на оптимален баланс на широк спектър от иновативни технологии във всички избираеми сектори (енергоемки индустрии, възобновяема енергия, съхранение на енергия, CCS и CCU) и държавите-членки.
В същото време проектите трябва да бъдат достатъчно зрели по отношение на планирането, бизнес модела и финансовата и правна структура.
Фондът също така ще подкрепи междусекторни проекти за иновативни нисковъглеродни решения, които водят до намаляване на емисиите в множество сектори, например чрез индустриална симбиоза.
Фондът е отворен и за малки проекти с общи капиталови разходи под 7,5 милиона евро, които могат да се възползват от опростените процедури за кандидатстване и подбор.

Процес на кандидатстване

Процесът на кандидатстване има два етапа:
  • Изразяване на интерес, с първа оценка за ефективността на проекта, иновациите и зрелостта. Проекти, които отговарят само на първите два критерия, могат да се класират за помощ за развитие на проекти .
  • Пълно приложение, при което проектите се оценяват по всички критерии, включително мащабируемост и разходна ефективност.
За малки проекти, процесът на кандидатстване ще има само един етап.
Привържениците на проекти могат да кандидатстват, като представят своите проекти, когато има открита покана за предложения.
Първата покана за предложения за мащабни проекти е отворена до 29 октомври 2020 г. Проектите могат да кандидатстват чрез портала за финансиране и търгове на ЕС.
За повече информация относно първото обаждане, проверете раздела за мащабни проекти .
Ще има редовни покани за предложения през целия живот на Иновационния фонд.

Критерии за подбор

Проектите ще бъдат избрани въз основа на:
  • Ефективност на избягване на емисиите на парникови газове
  • Степен на иновация
  • Падеж на проекта
  • скалируемост
  • Ефективност на разходите
Подробната методология за оценяване и класиране, както и възможните допълнителни критерии за географски и секторен баланс са посочени във всяка покана за представяне на предложения. За малки проекти критериите за подбор могат да бъдат опростени.
За критериите на първата покана за представяне на предложения за мащабни проекти, проверете портала за финансиране и търгове .

Безвъзмездно финансиране

Фондът за иновации ще подпомага до 60% от допълнителните капиталови и оперативни разходи, свързани с иновациите.
Безвъзмездните средства ще се отпускат по гъвкав начин въз основа на нуждите от финансиране на проекта, като се вземат предвид основните етапи, постигнати по време на целия проект.
До 40% от безвъзмездните средства могат да бъдат дадени въз основа на предварително определени етапи, преди целият проект да бъде напълно готов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар