петък, 17 юли 2020 г.

Никола Бенин. Целите за устойчиво развитие в Хоризонт Европа

Никола Бенин



Трансформиране на рамковата програма - целите за устойчиво развитие в Хоризонт Европа

Целите за устойчиво развитие (ЦУР) все повече се отразяват в последните призиви на „Хоризонт 2020“. От това, което можем да кажем, те ще повлияят още по-силно на следващата рамкова програма за научни изследвания и иновации, „Хоризонт Европа“. 

Целите на стратегията за развитие, договорени от Организацията на обединените нации през есента на 2015 г., се превърнаха в най-добрата измервателна пръчка за националните и международните политици. В резултат на това те намериха своя път в останалите обаждания по „Хоризонт 2020“. „Зелената сделка“ е очевиден случай, но не трябва да забравяме, че ЦУР обхваща много по-широк спектър от теми. 17-те цели - възнамеряващи да сложат край на бедността, да защитят планетата и да подобрят живота и перспективите на всеки, навсякъде - засягат всички области на живота. Те ще окажат силно влияние върху структурата и съдържанието на Хоризонт Европа.

Тогава не е изненада, че петте планирани мисии „Хоризонт Европа“ - „Рак“, „Климатични промени“, „Здравословни океани, морета, крайбрежни и вътрешни води“, „Климат, неутрални и интелигентни градове“ и „Почвено здраве и храна ”- всички се базират на един или повече SDG. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар