сряда, 15 юли 2020 г.

Никола Бенин. Covid мозъкът е реален. Чувствате се психически размити? Ето как да се справите с него.

Никола Бенин

Невролог: Covid мозъкът е реален.  Ето как да се справите с него

Решението кога и как да насочите бизнеса си може да е разликата между фалит и оцеляване. Поставянето или не на маската би могло да изведе вас или някой, когото обичате, извън болницата. При толкова високи залози, бихте си помислили, че еволюцията би тласнала мозъка ни да бъдем по-остри при вземането на решения по време на кризаНо за повечето от нас пандемията не ни е оставяла да се чувстваме по-умни.  
Напротив, много хора се чувстват размити с глава и емоционално крехки в момента. Неистово се опитваме да разберем как да държим главата си над водата въпреки огромните промени в живота ни е една очевидна причина за това. Но според невронауката на Инсеад Хилке Пласман проблемите отиват по-дълбоко. 
Вие не сте просто лишени от сън и напрежение, изпитвате последиците от съвсем реални мозъчни промени, породени от травмата и несигурността на пандемията. В неотдавнашна статия на Insead Knowledge, написана заедно с колегата си Бенджамин Кеслер, Пласман обобщава феномена "Covid мозък" и обяснява неговите физиологични корени: 
Във времена като тези нашите мозъци са склонни да работят по различен начин. Префронталната кора, областта на мозъка, отговорна за комплексното планиране, работна памет и аналитично мислене, е залята с нееднозначни сигнали, влияещи върху способностите ни за вземане на решения. Междувременно мозъкът изпиляваа своите системи за дългосрочна памет за сравними преживявания. Намирайки няколко прецедента за тази пандемия, тя изглежда умишлено навън за насоки какво да правим по-нататък.
Комбинацията от нарушено аналитично мислене и повишена външна чувствителност създава онова, което може да се нарече „Covid-19 мозък“ - крехко, размазано състояние, което поддържа мислите ни едновременно на ръба и без фокус. 
Ако това ви звучи познато, можете поне да се успокоите, че не сте сами и не си представяте нещата. Мозъкът ви наистина се бори в момента и няколко допълнителни напъни няма да решат проблема (макар че със сигурност не биха навредили).
Какво ще трябва да направите? Времето и самочувствието са от съществено значение, но междувременно Plassmann предлага три начина да се почувствате по-ясно определени: 

1. Преосмислете своя стрес

Цяло изследване показва, че по принцип не ни е вреден стресът. Това е начинът, по който мислим за нашия стресАко очаквате естественият отговор на тялото ви на предизвикателство да е вреден, тогава ще бъде. Ако концептуализирате стреса като полезна адаптация за справяне с трудни времена, той причинява по-малко психически и физически вреди. Според Пласман това е особено вярно по време на пандемия. 
„Считането на стреса като катализатор за положителна промяна, а не като заплаха, например, може да насърчи по-ясни мисли и да задържи негативните емоции в разстояние“. 

2. Охладете с правилните мелодии 

Много от нас инстинктивно използват музиката, за да регулират настроенията си и да успокоят мисленето си. Това има научен смисъл. Правилните мелодии наистина охлаждат мозъка ви. 
„Нещо толкова просто като слушането на музика може да възстанови равновесието ни. Всъщност едно изследване свързва емоциите, предизвикани чрез музиката, с активността в мозъчните мрежи, които са от съществено значение за генерирането и регулирането на емоциите. Пускането на музика във фонов режим по време на работа също може да повиши производителността в пъти на стреса чрез поддържане на умственото внимание и изостряне на фокуса “, казва Пласман. 

3. Внимателност 

Уф, може да сте стегнали, още един експерт, който ме съветва да се опита медитация на вниманието. Но причината толкова много хора препоръчват практиката е, защото планина от изследвания показва, че тя работи. В статията Пласман описва подробно как медитацията влияе на мозъка ви, но основният урок е следният: "Упражнения като фокусиране върху дишането могат да помогнат за регулиране на мозъчната дейност по желание."
Ползите от приемането на всички тези стратегии за разрушаване на мозъка на Covid могат дори да надхвърлят настоящата криза. "Струва си да отделяме съзнателно внимание на развитието на здравословни психични навици, със знанието, че с времето ще стане по-лесно", заключава Пласман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар