неделя, 14 октомври 2018 г.

Великият крал Аурангзеб Аламгир е сред най-омразните мъже в индийската история

д-р Никола Бенин 


Абу Музафар Мухи Уддин Мухамад Аурангзеб Аламгир (Аurangzeb Alamgir), шестият владетел на Монголската империя (Mughal Empire), е най-мразеният крал в историята на Индия. Той управлява почти 50 години, от 1658 до 1707, последната голяма имперска власт в Индия преди британския колониализъм. Според мнозина той унищожава Индия политически, социално и културно.

Списъкът на предполагаемите престъпления на Аурангзеб е дълъг и тежък. Той е обвинен в битки в продължителни, безсмислени войни в Централна и Южна Индия и по този начин смъртоносно отслабва състоянието на Монголската империя. Предполага се, че е бил жесток деспот, който брутално убива враговете, включително и собствените си братя. Той се смята за разрушител на културата, незаинтересован от необикновените изкуства на Южна Азия, дори враждебен към тях.

Преди всичко много съвременни индийци възприемат Аурангзеб като брутален потисник на индусите. Той е бил благочестив мюсюлманин и се смята, че се борел срещу индусите и индуизма. Популярната история е, че Аурангзеб се е опитал да превърне всички индуисти в ислям, а когато този проект се провалил, предполагаемо е избил милиони хиндуисти. Хората твърдят, че Аурангзеб систематично унищожава индуски културни институции, разрушаващ хиляди хиндуистки храмове. Някои дори казват, че причината, поради която Северна Индия няма високи, богати храмове, които се намират в Южна Индия, е, че Аурангзеб ги е разрушил.

Но тези възгледи за Аурангзеб се  дължат повече на мита, отколкото на реалността. Още по-лошо е, че съвременните атаки срещу Аурангзеб са вкоренени в користни мотиви.

През вековете много групи откриват у Аурангзеб удобния злодей, по причини, свързани повече с дневния ред, отколкото с неговото управление. Британците, например, разпространяват големи клевети срещу него, както и срещу други преди него индийски мюсюлмански крале, защото в сравнение с варварският Аурангзеб британското колониално управление изглежда цивилизовано. Британците изградили портрета си на Аурангзеб като жесток фанатик с подвеждащи научни текстове, включително селективни и понякога очевидно грешни преводи на историята на Монголскаат империя, предназначени да подчертаят предполагаемото ненавист на Аурангзеб към индусите.

Британският колониализъм завършва в Индия преди 70 години, но техните погрешни изказвания за могъщите и други индо-мюсюлмански владетели отравят техния задгробен живот. В Индия мнозина все още цитират предубедени колониални еврейски преводи на текстовете на Mонголската империя като доказателство за предполагаеми мюсюлмански простъпки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар