петък, 26 октомври 2018 г.

Проф. Кай Долеруп говори пред българската публика за непознатия Ханс Кристиан Андерсен

Никола Бенин

Международни :: Нов прочит на приказките на Андерсен :: Политика

Международни :: Нов прочит на приказките на Андерсен :: Политика

По повод публикуването в България на „Събрани приказки и разкази”. Т. 1., Т. 2 на Ханс Кристиан Андерсен, у нас пристигна проф. Кай Долеруп от Университета в Копенхаген. С него са организирани поредица от публични лекции, в които той изяснява живота и творчеството на датския писател, представя някои непознати негови интереси и прави сравнение между приказките на Андерсен и тези на Братя Грим.
На 26 октомври в София всички почитатели на датския писател ще имат възможността да бъдат гости на срещата с проф. Долеруп в Литературен клуб „Перото” от 19:00 часа. 
Кай Долеруп е датски учен, преводач и преподавател. Роден е в Аржентина, но заедно със семейството си се завръща в Дания, след като Хуан Перон завзема властта в страната.
През 1970 г. завършва магистърска степен с английски и испански език, а по-късно защитава докторантура в Университета в Копенхаген. Сам финансира образованието си с работата си на екскурзовод.
От 1970 до 2006 г. преподава в Департамента по английски език в Университета в Копенхаген, а през последните 10 години оглавява Програмата за превод, с която участва в редица форуми и конференции на Европейския съюз включително за новоразвиващи се икономики и за бивши Съветски държави.
Автор е на над 200 статии, научни трудове и книги, посветени на науката на превода, на приказките на Андерсен, Братя Грим и на творчеството на Шекспир.
През годините е бил гост лектор и хоноруван преподавател в много чуждестранни университети, включително във Великобритания, САЩ, Китай, ЮАР и Южна Америка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар