петък, 12 октомври 2018 г.

Иронията на Рафаел във фреската "Атинската школа"

 Никола Бенин

Известната фреска "Атинската школа", запазена във ватиканските музеи,  изобразява най-важните философи на историята . При нейното нарисуване, обаче, Рафаел  не е склонен да взема модели, а използва лицата на някои от най-известните хора на своето време и ги транспонира "философски" в зависимост от склонностите на всеки.

Атинската школа (картина) – Уикипедия

Хераклит – Уикипедия

Микеланджело е изобразен като Хераклит

Личността на Микеланджело Бюонароти

Микеланджело Буонароти е бил много особен и най-вече ексцентричен човек. Ние знаем за неговия сприхав характера от описанията на Вазари.
Благодарение на неговия гений и получените поръчки Микеланджело Буонароти натрупа значителни богатства през цялата си кариераВъпреки това, се казва, че той е живял на ръба на оцеляването в постоянно страдание. Той наистина е бил обсебен от проблема за смъртта и спасението на другия свят. 
Антагонистите на Микеланджело в папския двор
Знае се, че Микеланджело бил е обект на подигравка от другите художници, които били в папския двор. Причините са неговият нрав и  лошата лична хигиена Доказателството идва директно от  Рафаело.
Рафаел наистина е бил големият съперник на Микеланджело и м известната картина "Атинската школа", той го изобразява като самотен художник и загадъчен човек. Но това, което подчертава, са преди всичко износените му ботуши, които Микеланджело никога не сваля.
Анекдотът за гробницата на папа Юлий II
Емблематичен е епизодът, когато Микеланджело избягва във Флоренция в резултат на недоразумение за  монументална гробница за папа Юлий II дела Ровере (Papa Giulio II della Rovere).  Художникът написва  писмо до папата, с което иска да да се намеси така, че Микеланджело да се завърне в Рим.

Брамане, Микеланджело и Сикстинската капела

Според Вазари, Микеланджело е бил нает от папата да нарисува тавана на Сикстинската капела. Браманте иска да го унижи и предлага приятеля си Рафаел на папата.
Брамане знае за малкия му опит в рисуването, особено в стенописите, тъй  като изкуството, което Микеланджело обича най-много, е скулптура. Микеланджело отказал няколко пъти задачата да рисува фреската в Сикстинската капела, докато провокира гнева на папата и е бил принуден да приеме.
Когато се стигнало до построяване на скелето, то разбира, че планът на Брамане цели да постави пръчките между колелата: последният му предложи да построи окачено скеле, непосредствено прикрепено към тавана. Когато го попитал как ще покрие дупките, причинени от скелето, другият отговори, че ще мисли след свършената работа.
Микеланджело, осъзнах, че  "Браманте е малък приятел" и  разработва иновативна система за изграждане на скелето, която да е  толкова ефективна, че тя да се използва след това.

Моля, щракнете върху рекламата. Така блогът излиза на по-предни позиции в https://www.google.com и се издържа. 

Предварително благодаря!





Няма коментари:

Публикуване на коментар