петък, 8 юни 2018 г.

Никола Бенин. Ладожкото езеро (Ладожское озеро) - най-голямото сладководно езеро в Европа




Карта на Ладожкото езеро



Ладожкото езеро се намира в северозападната част на Източноевропейската равнина, на територията на Ленинградска област (около 60%) и Република Корелия (около 40%), на 5,1 m н.в. Езерото се е образувало преди около 10 хил. години, след запълването на простиращата се от северозапад на югоизток котловина, от водата, стичаща се от южния край на топящия се континентален ледников щит, покриващ по това време Северна Европ.

Географски параметри

Площта на водното огледало е 17 900 km2, а заедно с островите в него площта му е 18 300 km2, обем 838 km3, дължина от север на юг 219 km, максимална ширина 125 km и максимална дълбочина 230 m, разположена в северната част на езерото между Валаамския архипелаг на изток и Западния архипелаг на запад.

Брегова линия, острови

Дължината на бреговата линия на Ладожкото езеро е 1570 km. Северните брегове на езерото са изградени от кристалинни скали и са високи и силно разчленени, като дългите и тесни полуострови продължават във водите на езерото с поредица от малки острови, като образуват шхерен тип бряг. На юг брега става нисък и равен, завършващ с тесни каменисти плажове, а малките заливи са обрасли с влаголюбива растителност. По южното крайбрежие на Ладожкото езеро три големи залива: Свирски залив (Свирска губа) на изток, Волховски залив (Волховска губа) на югоизток и залива Петрокрепост (бухта Петрокрепост). В първите два залива се вливат трите най-големи притока на езерото – реките Сайс, Волхов и Свир, а от третия изтича река Нева.

В езерото са разположени над 660 острова като най-големи са: Риекалансари (55 km2, Мантинсари (39 km2), Килполе (32 km2), Тулолансари (30 km2), Валаам (28 km2) и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар