четвъртък, 19 септември 2013 г.

Село Обретеник си припомни паметта на Иван Коларов и Кънчо Бакалов

Вчера в малкия салон на читалище „Христо Ботев” в селоОбретеник се проведе паметна среща във връзка снавършването на 90 години от рождението на българскияпоетсатирик и журналист Иван Коларов и 80 години отрождението на големия краевед Кънчо Бакалов.
Събитието бе организирано съвместно от Народночиталище „Христо Ботев“село Обретеник и Държавенархив – Русе и имаше за цел да припомни делата на дваматаобретенски дейци.
 Сред официалните гости на събитието бяха областнияуправител на Русе Стефко Бурджиевкмета на общинаБорово Георги Георгиевдиректора на Държавен архив –Русе Йордан Борисов и кмета на селото Тодор Тотев.Областният управител поздрави гостите и роднините надвамата обретенски земляци и изказа благодарност къминициаторите на срещатаБурджиев изрази надеждачеподобен род събития ще провокират и младите поколенияда продължат традициите по запазване на родовата нипамет.
В рамките на отбелязването на годишнината, своите знания, впечатления и спомени за Коларов и Бакалов споделиха главния експерт в Държавен архив – Русе Тодор Билчев, Никола Бенин, както и братът на Иван Коларов и дъщерята на Кънчо Бакалов. Г-н Билчев направи конкретни предложения за това как да се запази паметта за родолюбците като предложи наименуване на улици на тяхно име и възстановяване и превръщане на родните им къщи в музеи.
Преди срещата областният управител Стефко Бурджиев имаше възможността да разгледа и уникалната музейна сбирка в читалището,  където освен предмети представящи бита на местното население, състоящо се от хърцои и балканджии, може да се видят и експонати, свързани с живота и дейността на Коларов и Бакалов, платна на Доньо Донев, Борис Димовски и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар