четвъртък, 19 септември 2013 г.

„Законът“ на Владимир Зарев предизвика голям интерес в Русе

27.04.2013 - 10:59
ТОП НОВИНИ РУСЕ
© Регионална библиотека Любен Каравелов
Вечер с творчеството на известния български писател Владимир Зарев се състоя в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Това беше и премиерата пред русенска публика на две нови книги от и за автора на „Битието”, по мотиви от чийто роман е създаден българският филмов сериал „Дървото на живота”.
Книгата „Из лабиринтите на битието” на проф. дфн Николай Димитров от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, която представлява най-пълното съвременно изследване за Владимир Зарев, представи гл. ас. Никола Бенин от Русенския университет. За романа „Законът” - епична сага за съдбата на един български род през последните сто и двадесет години - говори проф. Николай Димитров.
Владимир Зарев е дългогодишен главен редактор на сп. „Съвременник”. Написал е близо 20 книги с разкази, новели, романи и 1 стихосбирка. Негови творби са превеждани на немски, руски, полски, румънски и чешки език.
По време на срещата Владимир Зарев, когото немската литературна критика определя като „българския Балзак”, сподели, че се чувства щастлив човек, защото се занимавам с това, което му е приятно, а именно писането на книги, голяма част от които са превеждани по света.
“Имам прекрасно семейство – хора, които обичам и които ме обичат. Здрав съм. В същото време аз нося болката на моя народ. Тази болка, че през изминалите години беше пропиляна огромна национална енергия и беше пропуснат шансът да се случи преходът. Беше ограбено миналото на България, но по-страшното е, че се ограби и бъдещето й... В едно съм сигурен, обаче - библейското “В началото бе Словото” означава, че в написаното слово ще се чете Историята, че нищо друго, а само то е последната Истина”, заяви писателят пред аудиторията, изпълнила фоайето на библиотеката.
Съорганизатор на събитието беше катедра „Български език, литература и изкуство” при Русенския университет “Ангел Кънчев“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар