събота, 28 септември 2013 г.

Русенци почетоха жертвите на арменския геноцид тази вечер


24 Април 2008 20:14:15







Тази вечер в Русе продължава отбелязването 93 - годишнината от геноцида на Турция над арменския народ. Мемориалната церемония пред Паметника на Свободата тази вечер бе уважена от консулът на Руската федерация в града ни Н. Хохлов, зам. - кметът Атила Минев, арменско, католическо и православно духовенство, представители на арменски неправителствени организации, патриотични политически партии, граждани.

Пред всички тях отец Дираир Хадавян припомни кланетата на арменци през 1915 година, когато загиват над 1 млн. човека и призова Турция да признае геноцида над арменците. Това са сторили вече редица държави от Европа, САЩ и др. "Измина близо век от онова мрачно време, през което бяха написани най - черните страници в арменската история. Времето, през което реките на цяла Западна Армения се обагриха в пурпурно червено от кръвта на онези, които поколения наред утоляваха своята жажда в техните води. А земята... Земята се превърна в гигантски неръкотворен пантеон, за да приюти кокалите на своите свидни дечица, които доскоро я бяха обработвали с толкова много любов и преклонение. Измина близо век от първия геноцид на 20-ти век, геноцидетъ на арменския народ, извършен от младотурското правителство. Ужасяващо събитие, за което перото на арменския поет написа: "Сеч безпощадна. Нека заплаче Армения!" И моят народ се научи да плаче!..."
Отец Дираир подчерта, че арменците не може да са загивали като неверници без право на опело и без право на гроб, определени като такива от турците. Създателите на първата базилика в християнския свят пострадаха най - много.
"Наскоро слушах изказване във връзка с арменския геноцид на представителка от политическата партия ДПС. Тя призоваваше да забравим миналото и да заживеем с бъдещето. Питам аз, щеше ли да бъде забравен така нареченият възродителен процес в България, ако сегашното правителство не бе признало вината на своите предшественици и не бе понесло отговорността за нея. Е как искате ние, потомците на милион и половината жертви, да забравим нашата история, при положение, че Турция до ден днешен продължава да отрича този исторически факт и бяга от своята вина. Това е невъзможно! Укриването на едно престъпление води единствено до страх то да не бъде изобличено А старъх води до нови и нови престъпления...", каза отецът и напомни за осъждането на Орхан Памук и убийството на Хрант Динк.

Младежи с черни фланелки и надписи "Няма да забравим геноцида" прочетоха поетични текстове, посветени на невинните жертви. С минута мълчание на колене бе почетена паметта на загиналите при турските зверства в началото на 20-ти век. Никола Бенин показа камък /обсидиан/ от бреговете на езерото Севан и каза, че той символизира благородството и твърдостта на арменците. Камъкът символизира качествата на арменския народ, които са му дали възможност да оцелее физичедски и се развие духовно. Бенин напомни, че в Страстната седмица още по - осезаемо може да се почувства силата на страданията на арменския народ. "Паметта е тази, която десетилетия наред обединява арменската диаспора както в България, така и по света", сподели той, напомняйки стиховете на Пейо Яворов.

След церемонията се насочиха към църквата "Света Богородица", за да бъдат поднесени венци и цветя в памет на трагедията пред паметника там. Отслужена бе панихида пред възпоменателния огън, поддържан и от свещите на всички събрали се.
/на снимка 1, 2 и 3 - моменти от шествието и церемонията пред Паметника на свободата/


                                    НИКОЛА БЕНИН




Няма коментари:

Публикуване на коментар