четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Необичайна иконография и интригуващи сцени с християнска интерпретация на антични сюжети в средновековния манастирски комплекс при град Мурфатлар (IX-XI в.)

 Никола Бенин





ПТИЦИ, КЕНТАВРИ, КОННИЦИ, СОЛАРНИ СИМВОЛИ, СВЕТЦИ с необичайна иконография и интригуващи сцени с християнска интерпретация на антични сюжети бяха документирани надлежно от интердисциплинарен екип в средновековния манастирски комплекс при град Мурфатлар (IX-XI в.).
Досега комплексът бе проучван, реставриран и поддържан само от работещи в румънски културни институции специалисти, ако не броим инцидентните международни проекти с американско и румънско-българско участие.
Скалната монашеска обител е най-голямата в района на Добруджа – простира се на площ от 10 000 кв. м върху хълма Тибишир, на 15 км западно от Констанца. Разкритите четири църкви, две крипти, два параклиса, три галерии и други помещения, свързани с анекси и засводени коридори отдавна привличат вниманието на учените не само с архитектурата, а и заради многобройните графити (над 200) и надписи (над 60). Голяма част от кирилските са с поклонническо съдържание, тези на глаголица съдържат лични имена. Най-любопитни обаче си остават руноподобните – те още не са разчетени, и то главно поради липсата на обективно документиране.
Новото цялостно заснемане на черкви 3 и 4 в сектор В е особено важно и заради използването им за сравнителна база при интерпретацията на графитите от Кръглата каменна площадка в Плиска. За радост вече е направено 3 D лазерно сканиране на централния манастирски сектор при Мурфатлар, известен като „масивът Полуостров“ – с черквите, криптите и свързващите ги галерии. За пръв път е изготвено топографско разпределение на надписите и на репертоара на изображенията. Значителна част от тях са неизвестни и предстои да бъдат оповестени.
Изчерпателните заснемания с предстоящо публикуване са наложителни – високата влажност, ерозията и изветрянето на скалния скат застрашават от унищожение голям процент от надписите и рисунките, както и самата инфраструктура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар