сряда, 18 януари 2023 г.

100 години от рождението на „Слънчевия тенор“ Николай Здравков

 Никола Бенин



В навечерието на 100-годишнината от рождението на Николай Здравков, почитателите на оперното изкуство в Русе ще се преклонят пред таланта му. В богата концертна програма тенорите на Държавна опера – Русе, заедно с хора и оркестъра на Русенската опера, ще изпълнят оперни арии от репертоара на знаменития тенор.

Концертът „Тенорите на Русе“ ще се състои на 19 януари от 19:00 часа в зала „Филхармония“.

Диригент: Владимир Бошнаков

Участват: Александър Баранов, Борис Луков, Петър Костов, Иван Пенчев

Николай Здравков, когото оперните историографи нарекоха „Слънчевия тенор“, оставя светла диря в историята на Държавна опера – Русе през от 50-те до 80-те години на XX век. В интервю за в-к “Север”, от 10 юли 1975 година, той споделя: “Оперното изкуство е смисъл и съдържание на моя живот! То по неповторим начин ме примами и омагьоса, за да се превърне в моя съдба”.

Николай Здравков е роден е на 10.02.1923 г., в с. Брусарци, Ломско. Завършва Духовната семинария в София. От 1948 до 1952 г. учи оперно пеене при двамата големи педагози от Българска държавна консерватория Катя Спиридонова и проф. Илия Йосифов. По това време той пее и в хор “Кавал”, а по-късно става солист на ансамбъла на Министерството на вътрешните работи. За неговото професионално израстване като оперен певец от голямо значение е специализацията му през 1955/56 г. в Московския “Большой театър”, където той учи при Б. Покровски.

През февруари 1953 г. е назначен за стажант-солист в Русенската опера. Само след два месеца той прави своя успешен дебют в ролята на Марио Каварадоси от операта “Тоска” на Джакомо Пучини. През същата година младият артист извоюва първото си лауреатско звание и златен медал от Младежкия фестивал в Букурещ, а през 1954 – втора награда на конкурса “Дестинова-Буриан” в Прага. През 1956 г. е първи  във Вервие, Белгия, където получава предложение за дългосрочен договор за работа в чужбина.

Първата роля, с която той става известен в цялата страна е Надир от “Ловци на бисери”. Следват Херцога от “Риголето”, “Пинкертон” от “Мадам Бътерфлай”, Ленски от “Евгений Онегин”, Де Грийо от “Манон”, Вертер и Андре Шение от едноименните опери. Много са големите роли, с които Николай Здравков ще остане в историята на българския оперен театър – Андре Шение, Ленски, Де Грийо, Калаф, Ернесто, Граф Алмавива, Макдъф, Тамино. Изключително голям е успехът му в ролята на Ричард от “Бал с маски”. За участията си в “Риголето” и “Мадам Бътерфлай” през 1959 г. русенският тенор получава държавната Димитровска награда, а по-късно става и “народен артист“. Той е удостоен също с орден “Кирил и Методий” I степен и е носител на наградите “Русе” и “Златна лира”.

На 7 януари 1990 г. внезапен инфаркт слага край на дните му.


Няма коментари:

Публикуване на коментар