неделя, 15 януари 2023 г.

Дахомейските амазонки (амазонките от Бенин) - най-жестоките жени в историята

 Никола Бенин

Те са участвали в най-кръвопролитните сражения и обезглавявали жертвите си.


Дахомейските амазонки са уникално явление в световната история, доколкото това е единственото документирано женско военно подразделение.

Тази група жени "терминатори", живеещи на юг от Сахара и всяващи ужас у европейските колонизатори, получили от чужденците прозвището "дахомейските амазонки". А те наричали сами себе си N"Nonmiton, което означава "наши майки".




Дахомейските амазонки били считани за елитни войски в Кралство Дахомей (днес - Република Бенин). N"Nonmiton защитавали своя крал по време на най-кръвопролитните сражения и били недосегаеми. Характерно за тях е, че обезглавявали жертвите си. Амазонките не са някакви митически персонажи. Последната останала жива дахомейска амазонка умира не толкова отдавна, през 1979 година, на 100 години. Това била жена по име Нави, която били открита от изследаоателите в отдалечено село.

А през XIX век в корпуса на амазонките служели 6000 жени - войници. Общо армията се състояла от 25 000 човека, т. е. амазонките съставлявали около една трета от цялата дахомейска армия.



Тяхната история датира от XVII век. Учените предполагат, че първоначално корпусът на амазонките е сформиран за лов на слонове. Но жените успели толкова да впечатлят краля на Дахомей, че той ги направил свои телохранителки.

Според друга теория, понеже жените били единствените, на които било разрешено да остават в двореца след залез слънце, то е съвсем естествено, че именно те са определени за телохранителки на краля.



В N"Nonmiton се събирали най-силните, най-здравите и най-смелите жени. След това те изкарвали курс на подготовка, по време на който се превръщали в истински бойни машини за убийства, коити всявали страх в Африка повече от две столетия.



В началото на XIX век техният корпус се превръща в пълноценно военно подразделение, безрезервно предано на своя крал. Момичетата в N"Nonmiton били набирани и им давали оръжие от 8-годишната им възраст.



Отначало учели амазонките да бъдат силни, бързи, безжалостнии и да издържат на силна болка.

Упражненията, които напомняли разновидност на гимнастиката, включвали скокове през стени, покрити с бодливи клони от акация.

Така също в подготовката влизали експедиции в джунглата без снаряжение, само с едно мачете, котито продължавали около 10 дни.

В боя дахомейските амазонки се сражавали до смърт - чуждата или своята.



На жените N"Nonmiton не се разрешавало да встъпват в брак или да раждат по време на службата си като войници. Нещо повече, смятало се, че те са в официален брак с краля, но дори той не си позволявал да наруши обета за целомъдрие. А ако до амазонките се докоснел друг мъж, то го очаквала сигурна смърт.



Въпреки жестоката подготовка, за много от жените, войнишкият живот бил шанс да избягат от скуката, на който били обречени в дахомейското общество.

При постъпването в N"Nonmiton жените получавали възможност да се издигнат по социалната стълбица на обществото, да заемат ръководни постове и да придобият влияние.










 


Няма коментари:

Публикуване на коментар