понеделник, 15 юли 2019 г.

Евангелието на Марко от първи век след Христа

Никола Бенин
Мумиена картонена кутия (Археологически музей, Загреб)
Никога не съм очаквал, че ще пиша много за папирологията и за днес имах съвсем различна статия, но има някои усложнения, които не лъжат.
Първо: само малко първокурсник . А папирусът е, стига да купувате антикварен материал на eBay и да използвате рецептата от антично мастило, и докато използвате правилния писмен материал, така че да не може да бъде открит в лаборатория. Папирус, чийто произход е неизвестен - който няма валиден произход , в жаргон - не може да служи като научно доказателство, защото може да бъде фалшив (виж например Евангелието на Жената на Исус , Артемидороспапир или петте мъртви). Морски чиповеот октомври миналата година. За щастие, изследователите не трябва да правят нищо с непроверени папируси, тъй като все още остава много работа,provenanced папируси в музейните депа.
Второ: документът . Говорим за фрагмент от Евангелието на Марк, открит през 2012 г., който ще датира от първи век след Христа. Това е зрелище, защото това евангелие е около 70 г. сл. Хр. писмено и копие от първи век е един от първите копия. Няма никакво съмнение за автентичността, защото един учен е разделил маска от папие-маше (като тази на снимката по-горе) в баня с палмолевис сапун. Това не е точно произхода искаме, но съмнения относно автентичността, както и изключват.
Проблемът обаче е, че масите от папие-маше - професионалният термин е картон - не се използват в началото на ерата. (Тогава идват известните портрети на Фаюм .) Така че откривателите не само имаха стар фрагмент на Маркус, но и унищожиха уникални египтологични данни: картон, който беше неочаквано млад.
За да се влошат нещата, този папирус никога не е бил официално издаден, така че всъщност всеки смятал, че твърдението е неправилно. Предполага се, че мотивите са, че не е от първия век, то току-що се оказа малко по-младо и тези, които са направили грандиозния иск, са мълчаливи. [Не мога да намеря връзката за момент.] Въпреки че стойността на фрагмент от втория или третия век за изучаването на Библията е малко по-малка, вредата за египтологията сега е все по-голяма.
Три: произход . Беше сигурно, че този текст е бил в ръцете на Зелената колекция, голямата колекция от незаконно придобити антики, за които вече съм писал . Едно богато семейство, което е взело голяма част от античността, получи глоба за незаконен трафик, купи фалшификати и, доколкото знам, се разследва от египетската полиция.
Четири: публикация . Миналата година изследователят на Оксфорд Дирк Оббинк от името на Египетското общество за изследване (EES), ръководителите на огромна колекция от папируси, публикува фрагмент от Марк от втория или третия век ( P.Oxy. 5345 = Papyrus 137 ). Това се оказа нищо повече от парчето, което би било премахнато от мумиения картон през вана с палмово масло, но следователно това беше по-младо от първоначално заявеното. ЕСЗ обяви миналата година , че никога не е била предлагана за продажба на Зелените. Но как може да бъде толкова добре познат в техния кръг? Дали някога е бил изваден от картонена кутия през тази известна баня с палмово масло?
Пет: новините . Изявлението за ЕЕУ ​​беше достатъчно забележително. Оказва се обаче, че Оббинк се е представил на ЕПС с папирусите на Зелената колекция, декларира, че е собственик и впоследствие е продал или се е опитал да продаде папирусите. Това съобщи Майкъл Холмс, който участва в Зелената колекция. Новината, че не беше изненада , в момента се обсъжда в различни академични и по-малко академични блогове и betwitterd ( като , подобно на [превъртете надолу], като например [превод] и като [с успокояващ самоирония]; такива , и като); резюмето на Candida Moss е тук . Немаловажно допълнение е, че Оббинк преди това е продавалпапируси на Зелените. Освен че е учен, той също е търговец.
Оббинк е - ако това разкриване е правилно - присвоило нещата от ЕЕУ (този акт е известен също като кражба) и изглежда, че е увеличил цената, като се преструва, че е ръкопис от първи век. Зелената колекция е действала, съзнателно или несъзнателно (но вече има външен вид), като лечител. Оттогава Университетът в Оксфорд започна разследване . Все още е възможно всичко да бъде проследено до недоразумение, но има и втори случай, в който Оббинк не може да докаже истината.
Шест: Sapfo . Достатъчно забавно , същото важи и за фрагментите на Сапфо, както и за фрагмента на Маркъс: тези фрагменти също влизат в обращение след включването на Зелената колекция и Оббинк. Първоначално той твърди, че ги е придобил, като демонтира картонена кутия и че това е ръкопис от третия век след Христа. Това беше още по-младо от това, което си мислехме по онова време, беше фрагментът на Маркус и, както каза, досега нямахме карикатури от имперския период. Сега изведнъж станаха две.
Когато Оббинк се сблъска с това наблюдение, той промени историята си: не беше разглобил картона отделно, вече беше направено. По-късно той отново промени историята си: не беше картон, а от плика, който бе безкрайно в една библиотека в Америка, забравена от всички. Така че това са три истории и така Оббинк не казва истината поне два пъти.
Третата история на Оббинк не е много правдоподобна, защото (а) не обяснява защо той винаги е затварял различна история и (б) не обяснява защо сапфопапирусите и фрагментът на Маркус, които са били по-млади от египтолозите, може да са се появили едновременно. Между другото, възможно е фрагментите на Sapfo наистина да не са картон, но това е нещо друго.
Седем: така ? Доскоро за мен най-правдоподобният сценарий сякаш беше, че някъде в Египет е имало селище, което по времето на императора е запазило погребения от хартиени маски, че то е било разграбено наскоро (както се случи в различни оазиси след Арабската пролет) неща бяха продадени на западни колекционери и че първото изявление на Оббинк - той самият е взел сапфо-папири от картонена кутия - беше точно вярно.
Сега мисля, че съм сгрешил по този въпрос, защото фрагментът на Маркус идва от колекцията на ЕЕС. Може би, при по-внимателно разглеждане, все още е съвпадение, че две несъществуващи млади картонени кутии се появиха по едно и също време.
Без съмнение ще продължим - имам предвид тази история, макар че не изключвам възможността тя да се отнася и до Оббинк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар