петък, 12 април 2019 г.

"Литературен форум", Брой 1, 2019 година, посветен на Никола Фурнаджиев

Никола Бенин


Никола Фурнаджиев

В поетическата антология от различни години, са включени по-малко познати творби на Никола Фурнаджиев, като е застъпен не само ранния Фурнаджиев и постоянно изтъкваните стихотворения от "Пролетен вятър", но и ония от стихосбирката му "Дъга", които не само не отстъпват, но дори ги и превъзхождат, както и ония пробиви в поезията му, писани във втората половина на 50-те и първата на 60-те години на миналия век.
Фурнаджиев е представен с откъси от литературно-критическите му статии за поети като Багряна, Дебелянов, Яворов, Лилиев и прозаиците Константин Константинов и Илия Волен. Откъси, които показват неговата проникновеност и реагиране навреме, още при появата на връстниците му, или на ония поети, от които се е учил. Специално място в броя е отделено и за неговите преводи от руската класика: Александър Блок, Борис Пастернак и особено Николай Заболоцки, когото е обичал и високо ценял.
В статията на Марин Георгиев - "На извечния кръстопът" е направен опит да се покаже отличителното между Далчев и Фурнаджиев, но в контекста на националната ни литература, разлики, които са израз на две основни тенденции в поезията ни.
Образът на поета Фурнаджиев и личността му допълват спомените на Ивайло Петров, Тончо Жечев, Константин Павлов, Ив. Динков. В броя, онасловен "Памет за Никола Фурнаджиев" се публикуват снимки от семейния архив на поета, неизвестни досега, за които заслуга има синът му Йордан Фурнаджиев, който също е поет и с него е направено интервю - "Баща ми в мен". Освен Й. Фурнаджиев, заслуга за снимковия и документален материал във вестника има и Националният литературен музей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар