четвъртък, 26 октомври 2023 г.

Преразказ на „Битие"

 Никола Бенин



Битие 1:1-19 

 Много, много отдавна не е имало нищо, само тъмнина. Трудно е да се обясни нищото, но е имало само мрак и Бог. Бог обаче е сътворил светлината и на земята вече са се редували денят и нощта. Бог е направил небето и земята, като е оформил океаните и моретата, и големите равнини. Бог е създал тревата, дърветата и храстите, изобщо всички растения. Бог е поставил звездите и планетите на небето. Той е сътворил слънцето и луната, деня и нощта, пролетта и зимата. Тогава Той погледнал множеството красиви водопади и планини, пенливите вълни и яркото синьо небе и си помислил, че трябва да създаде още нещо.

Битие 1:20-25; 2:1-6 

Бог погледнал водата, която покривала земната твърд, и решил да сътвори животни, които да живеят в моретата. Той направил големи и малки риби и много подводни растения. Някои риби били много малки, почти невидими с просто око, а други били огромни; някои живеели на дъното на морето, а други – близо до повърхността му. Той създал големи и малки птици – яркосини, тъмнозелени и в най-различни разцветки, с които населил небето. Когато погледнал земята, Бог видял как бризът полюшва тревата и си рекъл, че мястото е добро за животни. Тогава Той направил мъничките пчелички и огромните слонове, крокодилите, овцете, лъвовете и другите различни видове, но в този момент те още нямали имена. Храна и вода обаче 2 имало за всички. Когато Бог създал животните, дърветата, птиците и рибите, Той огледал творението Си. Всичко създадено било добро, но нещо липсвало, трябвало да се направи още нещо. 

Битие 1:26-31; 2:4-7; 2:18-23 

По онова време на земята не е имало хора. Бог е искал да направи някой по Свой образ и подобие така, както вие приличате на вашите бащи и майки. И Той е създал първия човек от пръст, вдъхнал върху нея и така била 3 създадена живата душа. И се родил животът в образа на човек. Човекът бил създаден от Божията ръка по подобие на Самия Бог. Името му било Адам и означава ”Човешко създание”. Бог довел всичките видове животни при Адам и му казал, че те ще носят онова име, с което той ги наименува. Тогава Адам нарекъл едно хипопотам, друго пеперуда. Наименувал и всичките птици – от фламингото до фазана. След като Адам дал име на всяко същество на земята, Бог видял, че животните не могат да бъдат истински другари на човека. Затова, докато Адам спял, Бог взел част от него и от нея направил друго същество. Това било първата жена. Когато Адам се събудил, той много се зарадвал, защото сега до него вече имало някой, който можел да бъде негов пръв приятел и помощник. Но жената нямала име. Когато създал Адам и жената, Бог видял, че това е добро. Тогава Той решил да си почине един ден и благословил създаденото от Него. Затова един ден в седмицата е определен от Бога за почивка и благодарност за онова, което Той е сътворил за всеки един от нас. 

Битие 2:8-17, 26 

Бог избрал едно място на земята и заселил в него Адам и жената. Това било градина, наречена Едем. Там цъфтели най-прекрасните цветя и слънцето галело всичко наоколо с топлите си лъчи. В Едем всички животни живеели в мир помежду си, без да се страхуват едно от друго. Адам и жената обичали Бога и Му били благодарни за изумително красивия свят, сътворен от Него. Те се разхождали в градината без дрехи, защото нямали причини да се срамуват. За тях обаче най-важното нещо били не разцъфналите цветя, високите дървета и прекрасният аромат в Едем, а фактът, че Бог се грижи за тях и те не криели нищо от Него. Бог казал на Адам и жената, че могат да ходят из всички кътчета на градината. Имало само едно-едничко правило, което трябвало да 4 спазват. Бог казал: ”Вие можете да ядете от плодовете на всичките дървета, освен от едно. Това е дървото на познанието на доброто и злото” и хората Го послушали. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар