неделя, 22 октомври 2023 г.

Персия - родината на шаха

 Никола Бенин



Персийска миниатюра
Индийски посланик, вероятно изпратен от краля Маукхари Шарваварман от Каннаудж, въвеждащ шаха в персийския двор на Хосров I.
Persian Miniature depicting
Indian ambassador, probably sent by the Maukhari King Śarvavarman of Kannauj, introducing chess to the Persian court of Khosrow I


Ирански комплект шатрандж, Нишапур от 12-ти век (Музей на изкуството Метрополитън в Ню Йорк


Персийската връзка с историята на шаха е значителна, тъй като съвременната игра на шах, със своите правила и много от имената си, води началото си от древна Персия. Предшественикът на шаха, известен като "чатуранга", се е играл в Индия, но именно в Персия играта еволюира в това, което сега разпознаваме като шах.
Чатуранга: Чатуранга, което означава „четири военни подразделения“ на санскрит, е древна индийска игра, която вероятно е послужила като основа за шаха. Играла се е на мрежа 8x8 и включвала четири основни военни дивизии, които съответстват на съвременните шахматни фигури: пехота, кавалерия, слонове (колесници в някои интерпретации) и колесници (които по-късно стават топове).
Персийска еволюция: Играта на чатуранга е въведена в Сасанидска Персия около 6 век сл. Хр.  Персите нарекли играта "шатрандж" и тя станала изключително популярна в персийската култура. Смята се, че името "шатрандж" произлиза от санскритската дума "чатуранга".
Наименуване на фигури: 
Персийските адаптации на играта въвеждат нови имена за фигурите. Ето някои от ключовите имена на фигури в shatranj и техните модерни шахматни еквиваленти:
Шах: Шахът (персийски за цар) е най-важната фигура на дъската, точно като съвременния крал.
Фарас: Фарас (персийски за кон) съответства на рицаря.
Rukh: Rukh (на персийски за колесница) по-късно се превърна в топ.
Фил: Фил (персийски за слон) еволюира в съвременния епископ.
Asp: Asp (персийски за кон) стана модерната пешка.
Разпространение и влияние:
Шатрандж е разпространен в ислямския свят, включително Арабския халифат, където е допълнително усъвършенстван и въведен в Европа. До 9-ти век той достига до Испания. Чрез взаимодействия с различни култури играта продължи да се развива и фигурите придобиха своите съвременни способности и движения.
Докато самата игра се развива, много от персийските имена на фигурите или техните фонетични вариации се запазиха в различни региони. Например "шах" стана "крал" на английски. „Rukh“ еволюира в „top“, а „fil“ в „bishop“.
Check & Check Mate
Термините „Шах“ и „Шах Мат“ произлизат от „Шах“ и „Шах Мат“ - (Шахът е анулиран).
Написани са няколко средновековни персийски книги за шах, правила, стратегия и тактика.





Няма коментари:

Публикуване на коментар