петък, 27 май 2022 г.

Първите хора в Австралия вероятно са се хранили с яйца на гигантски патици (The first people in Australia likely feasted on the eggs of giant ducks)

 Никола Бенин

С височина над два метра и тегло до 240 килограма, Genyornis newtoni е била една от най-големите птици някога.

Ново проучване разкрива, че хората, пристигащи в днешна Австралия, вероятно са причина за нейното изчезване, като са откраднали яйцата й. 

Мистерията за това какво може би са яли за закуска някои от първите австралийци е разкрита.

Хиляди фрагменти от яйчени черупки, датиращи от плейстоцена, са открити в Австралия, с доказателства, че са били варени. Докато някои от тези яйчени черупки се приписват на емуто, самоличността на други, които внезапно изчезват от вкаменелостите преди около 50 000 години, е обект на разгорещен дебат.

Международен екип от учени потвърди самоличността на мистериозния яйценос като Genyornis newtoni, изчезнала нелетяща птица, която е била висока над два метра.

Проф. Гифорд Милър предполага, че изчезването на G. newtoni може да е било причинено от неустойчиво събиране на яйца, проблем, който все още засяга птиците днес.

„В археологическите записи няма доказателства за клане на Genyornis “, казва Гифорд. „Въпреки това, фрагменти от яйчени черупки с уникални модели на изгаряне, съответстващи на човешката дейност, са открити на различни места по целия континент.

„Това означава, че първите хора не са ловували непременно тези огромни птици, но рутинно са нападали гнезда и са крали техните гигантски яйца за храна. Прекомерната експлоатация на яйцата от хората може би е допринесла за изчезването на Genyornis .


Няма коментари:

Публикуване на коментар