събота, 16 март 2019 г.

Откриване на 59 Международен фестивал „Мартенски музикални дни“



Първата фестивална вечер е поверена на оркестъра домакин – Русенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов с една от най-разтърсващите творби в симфоничната литература на всички времена – Симфония №5 от Густав Малер.

Йордан Камджалов – артист с изключително интензивна биография по международните сцени, първият чужденец, който, едва 30-годишен, е привлечен за Генерален музикален директор и главен диригент на град Хайделберг. Лондонската филхармония го избира за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, а Немското радио го обявява като един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011. Получава и наградата Музикант на годината от Българското национално радио. Удостоен е с над 10 престижни международни отличия.
От 2018 е привлечен като Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата през 2020.
През 2017 Йордан Камджалов получава най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik, заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категорията Запис на концерти от 20/21 век.
NASA и Международният център по астрономия (IAU) наричат на негово име астероид през 2014.
През 2010, едва на 29-годишна възраст, създава фондация за подпомагане на млади български творци. Посланик е на българската култура по света – Superbrands International.
Авторитетното издателство Kubon & Sagner отпечатва книгата „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов“ на немски език с резюме на 7 езика, представяща уникалните му търсения в синергията между музика, философия и наука.
През 2014 поема отговорността да създаде нова концептуална платформа с проектите Genesis Orchestra и Академия Музика.
д-р Никола Бенин

Няма коментари:

Публикуване на коментар