четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Св. Теофан Затворник - Как могат да бъдат чути нашите молитви

 Никола Бенин

Feofan.jpg


„Когато истинската молитва, т.е. искрена молитва, се движи в душата, тогава тази молитва е като лъч стигащ до светиите, който им казва това, което искаме и това, за което ние се молим. Не съществува някаква продължителност на времето от момента, в който принасяме нашата молитва до момента, когато тя е чута, това става мигновено; единственото необходимо условие е молитвата да идва от сърцето ни. Това е нашата телеграфна връзка към небето. Същите тези молитви, които не идват от нашето сърце, но само от главата и езика ни, не произвеждат лъч, който да се издига до небето и те не се чуват там. Това не са дори и молитви, но само подобие на молитва.”
Молитвите трябва да бъде искрени и казвани с чувство, а не просто да се четат, както четем писма. Само тези молитви, които са искрени се чуват, според св. Теофан. Като доказателство на това той предлага да забележите как се чувствате, след като сте се помолили горещо. Ако е така, вие ще чувствате спокойствие и вътрешна увереност, че ще бъдете способни да се справите с това, което ви безпокои. Това е отговорът, който идва като скоростта на светлината чрез искрена молитва.
Св. Теофан казва: „Молитвата идва към този, който се труди над нея, но тя няма да дойде за всеки, който не се старае за нея. Ние виждаме, че светите отци са се трудели твърде усърдно в молитва, и от самите тези трудове са разпалили в себе си молитвения дух“.
Нашите мисли в молитвата трябва да отразяват смирение. Винаги казвайте: „но да бъде Твоята воля“. Винаги просете за опрощение на вашите грехове. И накрая, винаги благодарете за всичко, което Бог ви дава, знаейки, че дори и в трудни моменти Той ви дава това, което ви трябва за вашето духовно израстване. Имайте предвид, че вашата цел е да станете едно с Него в Неговото Царство и че всички неща от този свят са само временни и само средства, за да станем едно с Бога.

Автор: Св. Теофан Затворник
Превод: Павел Стефанов





Няма коментари:

Публикуване на коментар