събота, 3 ноември 2018 г.

Представяне на книгата "Русе - маршрути на спомена" от Хачик Лебекян

 Никола Бенин



Книгата "Русе – маршрути на спомена" от Хачик Лебекян обединява седем отделни студии, издавани от 2002 до 2017 година. В тях са описани паметници, улици и сгради в Русе в резултат на задълбочени проучвания на документите в архива и съществуващите изследавния в библиотеката. Текстовете в книгата отстраняват някои неточности в историческите факти и уточняват подробности относно откриването на паметниците и лицата, свързани с тях. Като добросъвестен изследовател той не се доверява на авторите, които са писали по темите преди него, а прецизно и задълбочено проучва  запазените сведения в миналото.  Така например В досегашните изследвания върху Доходното здание се посочват различни дати – 11 юни, 11 юли 1896 и 11 юли 1897. Хачик Лебикян прави корекция на още една неточност в съществуващите проучвания. Той посочва, че малкото името на архитекта на Доходното здание не е Раул, а Петер. Стремежът към установяване точността на датите и годините срещаме и в другите негови изследвания. Така например в книгата му  „Опълченският паметник в Русе” той доказва, че известният днес Паметник на свободата, е открит през 1909 година, макар че датировката под снимката да сочи 1908 година.
Тука е мястото да кажем, че специфичното за неговите изследвания е както прецизното издирване и интерпретиране на архивните източници, така и докосването и описанието на духа, който витае около историческите и архитектурните паметници и който се носи от личностите, отдали живота си за освобождението на България. В този смисъл Хачик Лебикян пише за поколенията не само история на Русе, но и история на духа в Русе. Новата му книга „"Русе – маршрути на спомена" не прави изключение.
"Русе – маршрути на спомена", освен с прецизния прочит на документите, впечатлява и с приложения на карти и на стари снимки, които освен взаимствани са и авторови. Някои от тях са публикувани за първи път и уместно допълват съдържанието в текстовете. Ще припомним, че  Хачик Лебекян е работил дълги години като фотограф във вестник „Дунавска правда” и е заснел много забележителности и събития в Русе.
Книгата е отпечатана от русенското издателство „Авангардпринт“ и финансирана от Регионалния исторически музей – Русе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар