неделя, 3 септември 2017 г.

Накш-е-Рустам (Naqsh-e Rustam): древна гробница на персийските царе

Д-р Никола Бенин


  Накш-е Рустам (Naqsh-e Rustam) е един от най-култовите и величествени древни места в империята на Ахеменидите (Achaemenid), в което се намират впечатляващите гробници на персийските царе, датиращи от първото хилядолетие пр. Хр. Тези гробници съхраняват трайно паметта за някогашната мощна империя, управлявала значителна част от древния свят.


   Накш-е Рустам (което означава, Трона на Рустам ) се намира на около 5 км (3 мили) северозападно от Персеполис (Persepolis), столицата на  Ахеменидската (персийска) империя. Издълбани в планинска верига, смятана за свещена в еламитския периоди, гробниците на владетелите Ахемениди и техните семейства са от 4 -ти и 5 -ти век пр. Хр. Тук се намират и богато украсени релефи, издълбани от Сасанидската или нео- Персийската империя (Sasanians) в 3 -ти век сл. Хр. Освен че е царска гробница, Накш-е Рустам се превръща в основен церемониален център за Сасанидската или нео-Персийската империя до 7 -ти век сл. Хр.


   Накш-е Рустам като място е използвано за погребения преди пристигането на Ахеменидите, както е видно в един релеф (евентуално еламитски) и редица стари гробове. Този релеф представлява портрет на мъж с шапка и дълга рокля, е издълбан до един до Сасанидски релеф, портрет на мъж с шапка и дълга рокля, подобни на облекло (дрехи не типични за Ахеменидите и Сасанидите). Според някои учени, този релеф, в представите на местните жители се свързва с митичния герой от Шахнаме от "Книгата на царете", чието име е Рустам, откъдето идва и името на мястото.
   Повечето от релефите са от начало на Сасанидския период. В 3 -ти век сл. Хр., васалът на Сасанидите успява да свали своя господар от Партнянската империя (Parthian Empire) и така се ражда нова политическа и военна сила която се насочва към Изток. С цел да се легитимира тяхното господство Сасанидите опитват да се свържат с Ахеменидите (персийска) империя, и се смятат за техни преки наследници. Едно от нещата, които те правят за постигането на тази цел е да се издълбаят релефи в Накш-е Рустам.
    Другото местно име на Накш-е Рустам е Салиб (арабска дума, означаваща "кръст"). Тази дума е породена от фасадата на гробниците, която приличат кръстове. Такива са гробниците, които са принадлежали на Ахеменидите. Тези гробници са погребални камери, издълбани в скалата на хълм и всяка е имала саркофаг. Не е ясно, обаче, дали органите са били поставени директно в тези саркофази, или костите са погребвани в тях след като са били изложени на "кула на мълчанието". Освен това се смята, че всички гробовете се разграбени и осквернени след нашествието на Александър Велики през 4 -ти век пр. Хр.


Въпреки че има четири гробници, само една от тях може да бъде идентифицирана със сигурност, тъй като в нея има триезичен надпис. Това е гробницата на Дарий I, третият владетел на империята на Ахеменидите. Над кръстовидната фасада на гробницата на Дарий има панел с фриз. Релефът изобразява Дарий, чиито ръце са повдигнати в знак на преклонение, застанал на пиедестал пред олтар. Царското благочестие получава божествена защита посредством крилатия диск на Ахура Мазда (богът на зороастрийски вярата). Релефът също провъзгласява мощта на империята на Ахеменидите, тъй като цялата сцена е подкрепена от носители на трона, представляващи 28 страни по империя.


Другите три гробници в Накш-е Рустам се предполага, че принадлежат към наследниците на Дарий –  Ксеркс I, Артаксеркс I и Дарий II. Това се основава на факта, че оформлението на тези гробници се копира от гробницата на Дарий. Без никакви надписи или допълнителни доказателства за самоличността на собствениците на гробниците, могат да се правят само хипотези. Други царски гробници от подобен вид могат да бъдат намерени в Персеполис. Тези гробници, изсечени в скалата на Кух-и Рахмат (Kuh-i Rahmat), се смята, че принадлежат към по-късните вледетели на Ахеменидите и в тях личи влиянието на гробниците в Накш-е Рустам.









Няма коментари:

Публикуване на коментар