събота, 30 януари 2016 г.

НИКОЛА БЕНИН. ТРАДИЦИОННО ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛМАНАХ "СВЕТА ГОРА" В РУСЕ


Проф. ДФН Сава Василев, Владимир Шумелов и Огнян Стамболиев



      Представянето на поредния брой на алманаха „Света гора” в Русе се превърна в литературно събитие, което развива нови читателски публики и повишава интереса към познати и нетолкова познати автори и творби.  Наред с Велико Търново, Варна, Пловдив и др., крайдунавският град е мястото, където се събират, след издаването на всеки брой, съставителите и читателите  на единстевения в света, като съдържание и форма, продукт на културата.
         На 29 януари  от 17.30 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов” главният редактор, проф. ДФН Сава Василев, заедно с Владимир Шумелов поставиха на литературната карта на Русе тринадесетя брой на алманаха, означен с буква „М”. Ще припомня, че Алманахът за литература, наука и изкуство "Света гора" излиза от 1997 година като издание на Сдружението на литературните дейци "Света гора" – Велико Търново, а от 2009 година е издание на органа на Националното общество за литература и изкуства "Формула 6".
         Редакторският екип, в който участва и известният русенски преводач Огнян Стамболиев”, се придържа към спазването на постоянни рубрики. В последните броеве традиционен е и предговорът, написан от Сава Василев, във фолклористичен стил, в който чрез пословици, поговорки и игра на думи се внушават мъдри мисли за битието и поведението на човека в света. Първото изречение в този интересен и провокативен метатекст започва, както и в предишните алманаси, с буквата на броя.
         Сава Василев се придържа към принципа на традицията и новаторството, като наред със спазването на устойчивата структура на съдържанието  и прецизното подбраните текстове, използва нови концептуални подходи при съставянето и оформянето на алманаха. Традиционно обемистото тяло на алманаха се съпътства с мултимедиен диск и стихосбирка. Издадената стихосбирка е „Немам думи, истина ви казвам” на Юрий Лулчев. Новото в него е моделът на корицата, който е различен от предишните броеве. Нова е  също идеята да бъдат представени, поколението поети и писатели от 80-те години, които са завършили ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Тази идея доразвива с концепцията при съставянето на дванадесетия брой „Л”, където присъстват творците от търновската вълна през 70-те години на ХХ век.
      Огнян Стамболиев, водещ при представянето на алманха, представи двамата всеотдадени на мисията да съставят текстовете и да издават културня продукт, въпреки невъобразимите трудности, които стоят пред тях. Той подчерта, че проф. Сава Василев е един от водещите литературни критици и историци у нас,  а Владимир Шумелов е изявен представител на оперативната критика. Водещият не пропусна да каже, че „Света гора” е най-големият и най-авторитетният алманах в България.
         След емоционалния анонс, русенската журналистка, поетеса и писателка Иглика Пеева, която присъства на страниците на брой „М” с пиесата „Среднощен екпрес”, прочете две стихотворения – безименната творба на Юрий Лучев и „На приятели” от Николай Милечев. Сава Василев изясни сюжета на целенасочено подбраните стихотворения. Те са поставени едно до друго и в алманаха, защото лирическият текст на Милчев е реплика на стиховете на Юрий Лулчев: „Поети – голи през копривата, отиват да местят планината.” Скритият цитат отвежда към същността на поетическия темперамент на двамата – единият „плющи с камшици”, а другият „винаги кротък и тих”. Сава Василев припомни, че първата стихосбирка „Посичане на ореха” на Юрий Лулчев излиза през 1987 година. Творбите на поета свидетелстват за „най-голямото избуяване на таланта” във Велико Търново след този на Борис Христов. Николай Милчев е издал множество стихосбирки, последната от тях е „Прѣльсть и светогорски стихотворения” (2015).
         Професор Сава Василев също направи кратък обзор на рубриките в алманаха и на авторите в тях. В „Поезия” са намерили място стихотворения на Франсис Скот Фицджералд, Пламен Павлов, Красимир Чернев, Крум Филипов и др. Във рубриката „Възпитаник на Великотърновския унверситет” са поместени изследването „Живот за четене” на Ангел Дюлгеров за първата стихосбирка на Николай Милчев „ Висока лоза” (1985) и непубликувания разказ на Сава Василев „Високи градини”.  „Литературен архив” е съдържа текстове на Евелина Белчева, Румен Стоянов и Гатя Симеонва. В „Литературознание, изкуствознание, публицистика” се срещаме с иманата на Радослав Радев, Сава Василев, Марин Георгиев, Огнян Стамболиев и др.  В рубриката „Проза” могат да се прочетат творби на Янислав Янков, Владимир Шумелов, Иван Серафимов и др.
         Владимир Шумелов завърши обзора на алманах „Света гора” с рубриката „Преглед”, където традиционно се правят критически прочити на част от излезлите книги в България. Той представи и последните си две книги „The End” и „Каквото дойде”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар